HAON Sziréna

2012.07.21. 09:53

A város inspirálta a művészeket Hajdúböszörményben

Hajdúböszörmény - A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep (NHM) 49. záró kiállítására gyülekeztek az érdeklődők pénteken a Sillye Gábor Művelődési Központba.

Hajdúböszörmény - A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep (NHM) 49. záró kiállítására gyülekeztek az érdeklődők pénteken a Sillye Gábor Művelődési Központba. A hajdúváros polgármestere üdvözölte a telep 15 idei vendégét, majd azt a kérdést boncolgatta, vajon mire jó a művészet, amennyiben anyagi megközelítéssel nem ragadható meg az értelme. Természetesen a kérdés költői voltát csak erősítette, hogy a helyi önkormányzat biztos támogatója a jövőre 50. évfordulóját ünneplő, hazánk legrégebbi, folyamatosan működő művésztelepének; amelynek értelmét épp az a több tucatnyi érdeklődő adta meg, akik kíváncsiak voltak az általános érvényű, korszerű festészeti nyelven megfogalmazott gondolatoknak. Előbbit már a záró kiállítást méltató P. Szabó Ernő művészettörténésztől idéztük, aki hangsúlyozta, nem a sajátos alföldi festészet támogatása az alkotótábor célja, noha inspirál a város, amely a magyar kultúra értékeit nemzetközi összefüggésben tárja a látogató elé.

 

A ’20-as évekből

 

A művésztelep az 1920-as évek hagyományait viszi tovább, amikor Káplár Miklós festő barátaival járta és vászonra vitte a Hortobágyot, s történelmi tradícióit gyűjtötte – mondta a művészettörténész. 1971 óta nemzetközivé vált az alkotótábor, e nyáron is alkotott benne indiai, lengyel, horvát, szlovák és romániai vendégművész, akik közös művet is hagytak a városban: a Bocskai tér átalakításának tervei inspirálta apró méretű munkákat. A pénteki záró eseményen Dr. Nyakas Miklós, a HNM kuratóriumának elnöke átadta a nívódíjat Andrej Pjotr Cieszynski lengyel festőművésznek, valamint a Káplár-díjat, amit ebben az évben ketten is kiérdemeltek: Magyar József és Burai István festőművészek. HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!