HAON Sziréna

2012.07.21. 10:55

Tábort csak ajánlással!

Hajdú-Bihar - Tele vannak a játszóházak, a játszóterek, emellett nagy a kínálat: táborok tömege is fogadja csemetéinket. Ha a szülők dolgoznak, és nincs vidéki nagymama, vagy még ő is dolgozik, olyan lehetőséget kell találni a gyerekek "elhelyezésére", amely mindkét félnek megnyugtató.

Hajdú-Bihar - Tele vannak a játszóházak, a játszóterek, emellett nagy a kínálat: táborok tömege is fogadja csemetéinket. Ha a szülők dolgoznak, és nincs vidéki nagymama, vagy még ő is dolgozik, olyan lehetőséget kell találni a gyerekek "elhelyezésére", amely mindkét félnek megnyugtató. A néhány évtizeddel ezelőtti családi filmekben megszeretett életérzésre kerestünk példákat, de a mai szervezett világunkban kulccsal a nyakban "csellengő", városrész focipályán szaladgáló gyerekekkel nem találkoztunk. Az utcákon a legtöbb 14 év alatti a nagymamával közlekedett, illetve az éppen szabadságukat töltő szülőkkel, esetleg nagyobb testvérekkel.

 

Szervezett formában

A szerkesztőségünkhöz érkező programajánlókból is az derül ki, hogy a fiatalok kedvelt elfoglaltságaiból szervezett programok születnek. A korábban a tereken gördeszkázókat "felszívja" az extrémsport - fesztivál, az év közben működő kézműves, sport, és színjátszó témakörökben működő szakkörök pedig tábor formájában élednek újjá. A megye művelődési és tájházai még a legnagyobb melegben is vonzották a csupán „pepecselni”, illetve a kézműves hagyományokat megismerni vágyókat. Eltűnni látszik viszont a néhány éve még klasszikusnak számító, helyi családsegítő központok által önkormányzati segítséggel megszervezett nyári napközik rendszere, amely két hónapon át meleg ételt jelent a rászoruló gyerekeknek. Korábban volt olyan önkormányzat, amely hideg élelemmel „tudta le” ezt a lehetőséget, mostanra viszont nem is vállalkoznak a rá való források megpályázására, mert nem tudnak hozzátenni saját erőt.

Megyénk táborkínálatát, valamint a hozzá tartozó kommenteket böngészve arra jutottunk, hogy bőséges a kínálat a piacon, de sajnos járnak úgy gyermekek, hogy odaérve derül ki, nem is olyan kies az a táj, nincs is olyan közel a horgásztó, amit kínálnak. S hogy mi a tanács ez esetben? Csak olyan több napos kirándulásra küldjük el a gyermeket, amelyet valamelyik szülőtárs ajánl. HBN-BB

 

Felfelé ívelőben

Az elmúlt néhány évben komoly figyelmet kaptak a tehetősebb szülők körében a családi napközik, amelyek 8 és fél 5 között, ötszáz és ezer forint körüli óránkénti áron vállalják apróságainkat egyéves kortól. Az étkeztetés terén is sokat vállalnak, hiszen hajlandóak diétás menüvel is s szülők kedvében járni. Az egyik debreceni efféle napközi a Campusra "specializálódott", hiszen a zenei fesztivál idején, akár estére is vállal gyermekfelügyeletet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!