HAON Sziréna

2012.09.25. 08:29

Csak lendületet kellett kapniuk

Esztár, Újléta - A megye hátrányos helyzetű településein a közmunkaprogram lökést adott.

Esztár, Újléta - A megye hátrányos helyzetű településein a közmunkaprogram lökést adott.Két hasonló sorsú település, de lehetne még sok másikkal társítani őket a megyében. Ami most kettőjükben közös, az a sikerességük a Start közmunkaprogramban, még ha céljaik között eltérő vonások is felfedezhetők. Egyik lakossága sem éri el a másfél ezret, és mindkettőben több mint 200 munkanélkülit regisztráltak év elején. Közülük Esztárban 27-en, Újlétán 65-en idén állandó keresethez jutottak.

Primőrárú, energia ültetvény

Esztárban a kertészet újraélesztésével nagy terveket szőnek, hiszen Szécsi Tamás polgármester nem titkolja, a Start munkaprogramban megkapott lökéssel önjáró vállalkozást szeretnének majd indítani. Tavaly kétmillió forinttal indultak két programban, melyekre idén már 15 millió forinttal pályáztak. A fóliás kertészet mellett ugyanis 3 hektáron energia akácot és nyárfát ültettek. A munkákhoz traktort vettek, valamint egy bálázót, mellyel most még a számukra felajánlott 200 hektárnyi - főleg repce - szalmát bálázták be, és a 35 ezer bála elégetésével 10-12 millió forintot spórolnak meg a helyi intézmények fűtésénél. Beszereztek egy aprítógépet is, amivel jövőre már az energia ültetvényen megtermelt akácot dolgozzák fel.

A jövő évi terveikben egy brikettáló beszerzése is szerepel, hiszen jut az ültetvényről értékesítésre is. Jövőre egyébként 50 milliós költségvetést nyújtanak be a programba, mert a jelenlegi félezer négyzetméternyi fóliasátrat meg akarják háromszorozni. Akkor már 30 munkás és 3 csoportvezető fog kertészkedni, az általuk megtermelt jó minőségű, elsősorban primőr árura ugyanis nagy a kereslet. Erre építve tervezik, hogy valamilyen gazdasági társasági formában viszik majd tovább a termelést, valamint a feldolgozást és az értékesítést.

Saját konyhára

Újlétán 3 közmunkaprogramra összesen 74 millió forintot használhatnak fel, s mint arról Szabó Sándor polgármester beszámolt, 40-en zöldség és tormatermesztéssel foglalkoznak, 10-en az önkormányzati erdőket gondozzák és rakják rendbe, 15-en pedig a mezőgazdasági utakat. A tormatermésre még várni kell, de már sokféle terményt betakarítottak ellátva a saját konyháikat a közétkeztetésben. Ők is vásároltak traktort, valamint egy grédert és mindenféle más eszközt a gazdálkodáshoz. Jövőre az idén megkezdett munkákat ott is még nagyobb területen és több embernek kenyeret adva szeretnék folytatni, mert mind a foglalkoztatásban mind a bevételben jó kilátásokkal kecsegtet.

Betakarítás

Esztárban felhasználtak: 1,4 tonna paprikát, 0,8 tonna paradicsomot, 155 kg újhagymát, 68 kg fejes salátát, 148 kg zöldborsót, 310 kg retket. Értékesítettek: 1,5 tonna paprikát, 2 tonna paradicsomot. Üvegbe eltettek 100 (5 literes) uborkát, több száz liter paradicsom sűrítményt és paprika krémet.

Újlétán felhasználtak: 14,6 tonna krumplit, 172 kg zöldborsót, 430 kg zöldbabot, 538 kg karalábét. (A listák nem teljesek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!