HAON Sziréna

2012.09.23. 17:36

Csúszik az élménypark kivitelezése Debrecenben

Debrecen - Mint emlékezetes, még az egykori Agora Pólus programban pályázott az önkormányzat az egyetem szakmai közreműködésével a botanikus kertben kialakítandó beruházására, a kivitelezés azonban csúszik.

Debrecen - Mint emlékezetes, még az egykori Agora Pólus programban pályázott az önkormányzat az egyetem szakmai közreműködésével a botanikus kertben kialakítandó beruházására, a kivitelezés azonban csúszik. Az eredeti tervek szerint 2010 elején indultak volna a bő két évig tartó munkálatok, 2012. tavaszi befejezéssel. Idén áprilisban azonban még csak arról számolhattunk be, hogy két sikertelen közbeszerzési eljárás után májusban írják ki az újabb pályázatot a létesítményre. Mint Papp László alpolgármester szavaiból kiderült, azóta ez megtörtént, és 10 cég vásárolta meg a tervdokumentációkat.

Ezt követően az esetleges hiánypótlásokra kerül sor, majd az elbírálásra és várhatóan még ebben az évben megköthető lesz a kiválasztott céggel a kiviteli szerződés. Ez alapján Papp László úgy véli, megfelelő kapacitással és felkészültséggel rendelkező vállalkozás tartani tudja a jövő év november végi határidőt, mert ez az utolsó időpont, ameddig a beruházásnak el kell készülnie.

Pálmából növény

Korábban szóba került, hogy az évekkel ezelőtti költségvetésben meghatározott 1,8 milliárdos költségvetésbe több olyan elem nem fér bele, melyek még látványosabbá tették volna az élményparkot. Legutóbb tavasszal is azt az információt kaptuk, hogy finomításokon dolgoznak az egyetem és a polgármesteri hivatal szakemberei, hogy tartható legyen a költségvetés. Az alpolgármester megerősítette, történtek racionális egyszerűsítések, melyek közül a lényeges változást a pálmaház növényházra cserélése jelenti.

Emellett a beépítendő anyagok ár-érték arányát figyelembe vevő módosításokkal biztosítják, hogy funkcionálisan maradjanak az eredeti elemek. Eszerint megépül egy többszintes, összesen 2800 négyzetméter alapterületű központi épület, a Tudományok Palotája. A főbejárati oldalához közvetlenül kapcsolódik majd egy új tó, felújítják a növényházat, a napfizikai obszervatóriumot és a kísérleti állatházat. Épül még tanösvény, parkoló, kerékpártároló és buszparkoló is. Az ehhez szükséges 200 millió forintos önrészről Papp László úgy nyilatkozott: annak legnagyobb hányada a jövő évi költségvetésben fog szerepelni.

 

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!