HAON Sziréna

2012.09.18. 08:10

Országos tervpályázat után döntenek majd

Debrecen - Kétfordulós kiírással választják ki az intermodális központ tervezőjét.

Debrecen - Kétfordulós kiírással választják ki az intermodális központ tervezőjét.A múlt héten eldőlt, két intermodális központot nyilvánított a kormány kiemelt beruházásnak, a kecskemétit és a debrecenit - mondta el Pajna Zoltán alpolgármester lapunknak. Ezzel a stadion rekonstrukcióhoz hasonlóan, a Nagyállomásnál különböző tömegközlekedési ágakat összekapcsoló csomópont beruházásának engedélyeztetési eljárásait alaposan meg lehet gyorsítani. Egyelőre azonban még a részletes megvalósíthatósági tervek elkészülte és kiértékelése után a végleges terveztetés fázisánál tart a projekt, amihez 767 millió forintot kapott a város. Pajna Zoltán úgy nyilatkozott a beruházásról, hogy éppen az Európai Unió elvárásainak megfelelő, hiszen összeköti az EU két költségvetési ciklusát, a tervezés és engedélyeztetés a mostanira, a kivitelezés a 2014-20-asra esik.

Tizenegytagú bizottság dönt

Már a múlt héten megkezdődött az egyeztetés az önkormányzat, a Máv és Volán képviselői között a Nagyállomásnál kialakítandó intermodális központ terveztetésére - mondta el kérdésünkre Pajna Zoltán alpolgármester, aki hozzátette: mivel ehhez a forrást támogatásból kapjuk, az eljárási rend szerint egy bizottság dönthet mindenben. Ebben a 11 tagú grémiumban a Belügyminisztérium jelöli ki az elnököt, aki a projektben érdekelt felek képviselőit, különböző szakembereket kér fel a tagságra. Az így összeállt bizottság dönt majd arról, hogy az október 10. és 20. között kiírt pályázatra jelentkezők közül, a referenciák alapján kiket hív meg a tényleges tervpályázatra. Az alpolgármester szerint várhatóan több olyan magyar tervező iroda is fog jelentkezni, melyek külföldi partnerekkel is együttműködnek, akiknek már van gyakorlatuk egy ilyen központ megtervezésében.

Új friss ötletek

November és február között, nagyszámú jelentkezőre számítva viszonylag hosszú idő áll majd a bizottság rendelkezésére a legjobbak kiválasztására, akiket aztán megversenyeztethetnek. Pajna Zoltán elmondta, a korábban 88 millió forintért elkészített megvalósíthatósági tanulmány és költséghatékonysági elemzések ugyan határt szabnak a képzeletüknek, de a kiíráskor nem akarják megkötni a kezüket, mert új, friss ötleteket is várnak az eddigi elképzelések megvalósításához. Ami biztos, az eddig kalkulált mintegy 23 milliárd forintos költségvetést nem nagyon lehet túllépni. Ezen belül, az elvárásokhoz igazodva, mit hogyan akarnak kivitelezni a közlekedési csomópontokkal együtt a Salétrom és Sumem utca közé eső területen, az már rájuk lesz bízva. A továbbiakban a tervező kiválasztása után 2014-re elkészülhetnek az engedélyes tervek, még abban az évben kiírható lesz a közbeszerzés és 2015-ben megkezdődhet a kivitelezés - vázolta a menetrendet az alpolgármester.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!