HAON Sziréna

2012.09.29. 20:20

Ragyogó nyárutó köszöntötte az őszt Váncsodon

Váncsod - Hamisítatlan késő nyári idő fogadta azokat a közel s távoli vendégeket, akik eleget tettek a váncsodi őszköszöntő fesztiválra szóló meghívásnak, s kilátogattak a református templom melletti rendezvénytérre.

Váncsod - Hamisítatlan késő nyári idő fogadta azokat a közel s távoli vendégeket, akik eleget tettek a váncsodi őszköszöntő fesztiválra szóló meghívásnak, s kilátogattak a református templom melletti rendezvénytérre.Minden várakozást felülmúlt a főzőversenyre benevezett csapatok száma: tíz helyett 15 rokoni, baráti csapat vállalkozott gasztronómiai tudásának megmérettetésére, míg két csoport versenyen kívül főzött. A főzőcsapatok elnevezése is ötletességről tanúskodott, nemcsak az elkészült ételek beltartalma: Konyhatündérek, Csülök csapat, Másnaposak, Kezes-lábasok, Have-rock, Tettyei Szittyák, stb. Miközben a bográcsokban, üstökben rotyogott az ebédnek való, a sportpályán három csapat – Váncsod, Mezőpeterd és Gáborján – focistái rúgták a bőrt. A kupát a gáborjániak nyerték meg. Az egészségükért aggódók pedig ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésen vehettek részt, a Gróf Tisza István Kórház sátrában.

A hivatalos megnyitóra megérkezett a térség országgyűlési képviselője, Vitányi István, valamint a megyei közgyűlés elnöke, Bodó Sándor, aki egyúttal az őszköszöntő fesztivál fővédnöke volt. Szalay Csaba polgármester megnyitója után Vitányi István lépett mikrofonhoz, aki ételkóstolási tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Úgy fogalmazott, mindenki szívét-lelkét beleadta a finomságokba, ezért ő személy szerint minden csapat teljesítményét kitűnőre minősítette. Bodó Sándor örömét fejezte ki a település lakóinak összefogása láttán, hiszen – mint mondta – örülni sem jó egyedül, búsulni meg pláne nem!

A váncsodiaknál azt tapasztalta, nem szorulnak mások tanácsára, elegük van abból, hogy mások, felülről mondják meg, mi a jó nekik. – „Szükség van az ilyen napokra, amikor önfeledten örülhetünk egymásnak, kibeszélhetjük magunkat, ugyanakkor hasznosan szórakozhatunk” – hangoztatta a közgyűlési elnök, majd Szalay Csabával együtt adták át a főzőverseny helyezettjeinek járó, nemzeti színű szalaggal átkötött fakanalakat. A legnagyobbat a győztes – Csülök - csapat kapta juhtúrós sztrapacskás kakastaréj pörköltjéért. Második lett a Zöldborsók csapata sertéspörköltje, harmadik a Martfűről érkezett Pásztor Tüzép csapatának gulyáslevese palacsintával. Különdíjban részesült az Arany mező csapatának toroskáposztája, a Kezes-lábasok sertés pörköltje, valamint a Babozsiva csapat kapros-csomboros töltött káposztája.

A kulináris élvezetek után következett a nagyszínpadon az amatőr művészeti csoportok fellépése. Volt mazsorett az esztári Huncutkák előadásában, zumba nagyváradi fiatalokkal. A 150 éves magyar operett legnépszerűbb számait szintén nagyváradi művészek tolmácsolták.

A helyi Mesevilág Óvoda gyermekeinek műsorát a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek produkciója követte, majd fellépett a Berettyóparti Senior Tánccsoport, a váncsodi Fehér Akác Népdalkör, a körösszegapáti Nárcisz Nemzetiségi Néptáncegyüttes. Nagy sikert aratott a vegyes korosztályt képviselő helyi Angel Linedance Club fergeteges műsora. Akinek pedig mindez nem volt elég, italbringázhatott, vagy quadozhatott.

A napot retro diszkó zárta a ’80-as, ’90-es évek slágereinek számaira.

Kép és szöveg. Nyírő Gizella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!