HAON Sziréna

2013.04.26. 16:47

Keserűség, petíció, rendőrkordon

Hajdúhadház - Szinte minden tüntetőre jutott egy készenléti rendőr a fatolvajlások miatt Hajdúhadházon tartott demonstráción.

Hajdúhadház - Szinte minden tüntetőre jutott egy készenléti rendőr a fatolvajlások miatt Hajdúhadházon tartott demonstráción.A betyársereg tagjai, gárdisták, Jobbik-szimpatizánsok, végletekig elkeseredett hajdúhadházi polgárok és rengeteg készenléti rendőr népesítette be pénteken délben a Kossuth utcát, ahonnan a helyi erdőbirtokosság által szervezett tiltakozó menet a városháza elé vonult. „Eddig és ne tovább! Elég volt a pusztításból! - olvashattuk a molinón, amit az élen haladók emeltek a fejük fölé.

Kamerák kereszttüzében

Az erdőtulajdonosoknak abból lett elegük, hogy úgy érzik, lassan kilopják a szemüket is. Miközben a mintegy száz fős tömeg méltóságteljesen vonult a város felé, a tudósítónak feltűnt, hogy a tévétársaságok kamerái mellett forognak a rendőrség kamerái, de ezen a napon a mozgófilmes archiválásra esküdtek a gárdisták, és az a néhány roma férfi is, akik az út széli fák árnyékában állva okostelefonjaikkal igyekeztek megörökíteni a történéseket.

Jöjjön ki, jöjjön ki...

A városháza elé érve Varga László, a helyi erdőbirtokosság vezetője felolvasta azt a petíciót, amit 605-en írtak alá, és amit Csáfordi Dénes polgármesternek akartak átadni. Ebben egyebek mellett azonnali intézkedéseket követelnek a helyi közbiztonság javítására, hiszen (miként fogalmaznak) a városból menekül az értelmiség, aki teheti, más településen járatja iskolába a gyerekét, az ingatlanok elértéktelenednek, ugyanis minden mozdíthatót ellopnak. Jöjjön ki, jöjjön ki - skandálta a tömeg, és miután kiderült, hogy a polgármester nincs az épületben, Varga László a következő szavakkal invitálta egy letarolt erdősre a tüntetőket: Csüggedni nem szabad! Harcolunk!

Akácerdő volt, nincs

A déli nagy melegben másfél órás sétával értük el azt a négy és fél hektáros akácerdőt, ahol sudár fák helyett csupán soha meg nem növő bozótot találtunk. Miután az elcsigázott tömeg a szervezők jóvoltából magához vehetett némi hideg ásványvizet, a szónokok egymás után pattantak fel a traktorplatón kialakított alkalmi színpadra, hogy onnan kiáltsák világgá a keserűségüket. Tűrhetetlennek nevezték azt a bírósági gyakorlatot, hogy az ítéletek indoklásában a legfőbb enyhítő körülmény az, hogy az elkövetőnek nyolc kiskorú gyereke van. Miként azt is, hogy gyakran közmunkára ítélik a fatolvajokat, amit azok leginkább a lapátnyélre támaszkodva „dolgoznak le.”

Milliós károk

Egyetértettek abban, hogy képtelenek megvédeni az erdeiket, ráadásul a hatóságok tétlensége bátorítja a tolvajokat. Elhangzott, hogy a feljelentések alapján csak az idei év első két hónapjában (tűzifa áron) 2,5 millió forint volt az erdőtulajdonosok kára. A növekedési veszteséggel együtt ez elérte a 12,5 millió forintot. Ezért a platóról azt üzenték a hatalomnak és a bűnözőknek: megvédik a tulajdonukat akkor is, ha ez nem tetszik az ellenük dolgozóknak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!