Veszélyes tünetek

2022.04.28. 07:25

Ijesztő felfedezésről szól a magyar orvos: a gyógyulás után hónapokkal is bele lehet halni a Covidba

Egyik szövődmény rosszabb, mint a másik.

Veszélyes Covid-szövődményekre hívja fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella: hónapokkal a betegség után is kialakulhat vérrögösödés, ami infarktust, tüdőembóliát és trombózist okozhat – írja a Ripost.

„A Covidnak az emberi szervezetre való hatása nem szűnik meg a betegségből való felgyógyulás tíz-tizenkét napja után. Azt követően is oda kell figyelnünk annak hosszú távú negatív hatására. 

Ilyenek például a long-Covid-, post-Covid-tünetek, azaz a vérnyomás-ingadozás, alvászavar, agyi köd, pánikbetegség, szívritmuszavar, más szagok, ízek érzése, vagy teljes szaglás-, ízlelésvesztés, hajhullás, hasi panaszok. 

Sorolhatnám azt a szerteágazó és rengetegféle érzetet, panaszt, amelyről beszámoltak a betegeim, és ezek a panaszok lehetnek olyan intenzitásúak is, amelyek a hétköznapi életet lehetetlenné teszik” – kezdi a gyöngyösi háziorvos.

Forrás: Mangó Gabriella/Ripost

„Azt tudtuk, hogy a Covid alatt fokozott a trombózis, stroke, embólia kockázata és ezek a veszélyek hónapokig, akár fél évig is eltartanak. Azt viszont nem, hogy Covid után még két-három hónapig több az infarktus, tüdőembólia előfordulási esélye, fél évig pedig a trombózis megjelenésének a kockázata fokozott” – figyelmeztet Mangó doktornő.

A szakember szerint minden apró jelet komolyan kell venni és azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi panaszokat  észleljük:

– mellkasi nyomó panasz;
– hirtelen köhögés, oldalszúrás jelentkezik;
– nehézlégzés, verejtékezés;
– valamelyik oldalunk nehezebb vagy beszédzavar, látótérkiesés jelentkezik;
– feszít vagy megduzzad egyik vagy mindkét alszárunk, karunk.

„Akinek ilyen panasza van, legyen az otthonában aszpirin 100. Ha nem érzékeny rá, nem állapotos, akkor vegyen be belőle azonnal egy vagy két tablettát gyomorvédővel, és haladéktalanul hívjon mentőt!” – hangsúlyozza a háziorvos.

Mangó doktornő szavaira érdemes odafigyelni, ugyanakkor fontos, hogy mindenki a saját háziorvosával konzultáljon, hiszen ő ismeri a betegei egészségügyi előéletét, szedett gyógyszereit, esetleg gyógyszerérzékenységét.

Illusztráció: 123RF
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában