Krimi

2023.08.06. 10:45

Óriási aligátorteknőst fogtak Balatonlellén, emberre is veszélyes lehetett volna

Éles, csőrszerű állkapcsa komoly sérüléseket tud okozni, karmai is igen erősek.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Brian Lasenby

70 centis aligátorteknőst találtak a 7-es főút mentén augusztus 4-én, egy műanyag láda mellett - írja a Balaton felvidéki Nemzeti Park honlapja, amelyen több képet is megnézhet a teknősről.

Az állatról a balatonlellei rendőrségen tettek bejelentést. Az aligátorteknőst valószínűleg a ládában tették ki az út mentén, de az állat kirághatta a ládát.

A rendőrök a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának segítségét kérték a befogásban, amely nem volt egyszerű, hiszen ez az állat már az embere is veszélyes lehet, mivel éles, csőrszerű állkapcsa komoly sérüléseket tud okozni, karmai is igen erősek.

Bár legálisan csak állatkertben lehetne őket tartani, néhányan otthon is tartják őket házikedvencként, ám miután megnőnek, általában csak kirakják őket valahol.

Ezek az állatok ráadásul nemcsak az emberre veszélyesek. Mivel nincs természetes ellenségük, a nálunk őshonos mocsári teknősökre is fenyegetést jelentenek.

Ha valaki aligátorteknőssel találkozik, értesítenie kell a Nemzeti Park Igazgatóságot. Fontos, hogy ne próbálja meg egyedül befogni az állatot, mert komolyan megsérülhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában