Bulvár-celeb

2024.04.06. 13:00

Figyelmeztetés: először betegített meg embert a majmok halálos vírusa

Majomtámadás miatt került életveszélybe egy férfi – B vírusos fertőzéssel került kórházba.

Illusztráció

Fotó: AFP / Chaideer Mahyuddin

Kritikus állapotban van egy 37 éves férfi, akire majom támadt Hongkongban – írta meg a Bloomberg. A férfi pozitív lett a B vírusra, így ő az első ember a városban, aki elkapta a halálos fertőzést.

A hongkongi hatóságok vizsgálják az esetet, és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy maradjanak távol a vadon élő majmoktól, és ne etessék őket. Bárki, akit majmok sebesítettek meg, azonnal forduljon orvoshoz 

– közölte szerdán közleményben az Egészségvédelmi Központ - írja a Világgazdaság.

A hivatal közlése szerint a férfit láz és eszméletvesztés miatt vitték kórházba március 21-én. A családtagok szerint a férfi a Kam Shan Country Parkban tett látogatásakor sérült meg, még február végén.

Az Index szemléje szerint ez az első esete Hongkongban annak a ritka fertőzésnek, amely súlyos agykárosodást vagy halált okozhat, ha nem kezelik azonnal. A majomharapások vagy karmolások korábban az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Kína szárazföldi részén betegítettek meg embereket. A B vírust a makákók nyála, vizelete és széklete hordozza – áll a közleményben. A fertőzötteken kezdetben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, amelyek a központi idegrendszer fertőzéséig fajulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában