Járvány

2020.04.30. 15:33

A szerb és a magyar gazdaság újraindítása egymás sikerét feltételezi

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Facebook oldalán számolt be arról, hogy Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tárgyalt.

Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Járványveszély idején különösen fontos a magyar-szerb együttműködés, hiszen a kapcsolatok erősítése mindkét félnek kedvez – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután hivatalában fogadta Siniąa Mali szerb pénzügyminisztert.

Szijjártó Péter elmondta: az egymásra utaltság miatt Magyarország és Szerbia kölcsönösen érdekeltek egymás gazdaságvédelmi sikereiben. Szerbia erősödése kedvez Magyarországnak, és ez fordítva is igaz, miképp az is, hogy együttműködve eredményesebb lehet a gazdasági újrakezdés, mint egyedül – tette hozzá.

Szijjártó Péterrel egyetértve, a szerb pénzügyminiszter is indokoltnak tartotta a kapcsolatok erősítését a gazdasági nehézségek miatt. Siniąa Mali szerint a két ország kapcsolatai még sosem voltak olyan jók, mint most, de hasonló mértékű visszaesésre sem volt példa csaknem száz éve.

A külügyminiszter ezt írta Facebook oldalára: Mivel kölcsönös egymásrautaltságban élünk, a szerb és a magyar gazdaság újraindítása egymás sikerét feltételezi. Ehhez 6 pontot kell figyelembe vennünk:

1. Azok a nagyvállalatok, amelyek fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet játszanak a szerb gazdaság újraindításában is. A MOL történetének legnagyobb beruházását hajtotta végre nemrég Szerbiában, az OTP pedig immár a legnagyobb hitelállománnyal rendelkező bank déli szomszédunknál.

2. A kormány tegnap úgy döntött, hogy 25 milliárd forintos keretet nyit meg pályázati formában azon magyar vállalatok számára, akik külföldön szeretnének beruházásokat végrehajtani. Szerbia a magyar vállalatok egyik elsőszámú célpontja, így biztosak lehetünk benne, hogy a 25 milliárd forintos keret jelentős részét szerbiai beruházásokra fogják igényelni a magyar cégek.

3. Az EXIM Bankál egy 120 millió eurós hitelkeretet nyitottunk magyar és szerb vállalatok együttműködésének finanszírozására.

4. Világos, hogy a nagy közös infrastrukturális beruházásokat most nem leállítani és visszafogni kell, hanem felgyorsítani. A Budapest-Belgrád vasútvonal mellett, így a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat szintén megépítjük 2022-ig.

5. Magyarország gázellátásának biztonsága tekintetében Szerbia fontos szerepet fog játszani a következő években, hiszen a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszát már megépítették, a csöveket lefektették. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy 15 km-es csövet építünk a szerb-magyar határtól egészen a nemzeti hálózatunkig, így jövő év végétől lehetővé válik, hogy éves szinten 6 milliárd köbméter gáz érkezzen ezen a déli útvonalon.

6. A vajdasági gazdaságfejlesztési program nagyon sikeresnek bizonyult. 12 591 pályázót tudtunk támogatni 46 milliárd forinttal, amelyek nyomán 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban. A vajdasági magyarok a jövőben is számíthatnak rá, hogy a gazdaságfejlesztési támogatásokat fent fogjuk tartani az anyaországból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában