Környezettudatosság

2023.07.30. 14:00

Hamarosan ellepik Magyarországot a visszaváltó automaták

Közel 1500 arra kötelezett, és jó néhány további önként jelentkező üzlet alkotja majd a jövő év első napjától induló kötelező visszaváltási rendszert. Addigra még több ezer automatát kell telepíteni, ahol a fém-, az üveg- és a italcsomagolásokat vissza lehet váltani. Azonban még hiányzik néhány jogszabály, emiatt az önként csatlakozók regisztrálása és automatával való ellátása pedig átcsúszhat 2024-re – írja Világgazdaság

MW

Illusztráció

Forrás: Shuterstock

Fotó: Prostock-studio

Az új rendszer használatához már régen regisztrálniuk kellett a Mohu Zrt.-nél a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek a jövő év január 1-jétől induló országos kötelező visszaváltási rendszer tagjaiként. Amennyiben szükségét látták volt, igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is. A Mohu a hulladékgazdálkodási koncessziót 35 évre elnyert Mol Nyrt. leányvállalata, amelyre az anyavállalat a koncesszióban rögzített, saját feladatait bízta.

A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik.

A visszaváltási rendszerbe (DRS, deposit refund system) tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint a 0–6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó a tejalapú italok csomagolásának kivételével.

Azoknak a kiskereskedelmi egységeknek is regisztrálniuk kellett, amelyekre nem vonatkozik a kötelezettség, de a remélt előnyök miatt csatlakoznának a rendszerhez. Például azért, mert a vevő nála vásárolná le palackok visszaváltáskor kapott kupont. Ugyanakkor Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint ennél többről van szó:

Szerintünk nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából. Nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást

 – adta a választ a Világgazdaságnak.

A Mohunak az automatákról szóló általános tájékoztatója szerint a voucher készpénzre is váltható az adott üzletben vagy üzletláncban. Utalható továbbá bankszámlára az automatába épített vonalkód-leolvasóval, ha a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával azonosíthatja magát, végül felajánlható a pénz jótékonysági célú szervezetnek, amely az automata kijelzőjén választható ki.  
A teljes cikk IDE kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában