Agrárminisztérium

2023.09.15. 08:00

Államtitkár: Magyarország a világ tíz legnagyobb vetőmag-előállító országa között van

Magyarország a világ tíz legnagyobb vetőmag-előállító országa között van – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Bayer Hungaria Kft. nagyigmándi vetőmagüzemének új automata csomagoló gépsorának csütörtöki átadóján.

MW

Juhász János gépkezelő a tőtávolságot ellenőrzi, amikor a Globális Helymeghatározó Rendszer (GPS-Global Positioning System) használatával, pár centiméteres pontossággal vetik a takarmánykukoricát egy 12 soros berendezéssel, Csizi Sándor gazdálkodó termőföldjén

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Feldman Zsolt elmondta, hogy a magyar vetőmag ágazat tavaly 350 ezer tonnányi vetőmagot állított elő, amely fele-fele arányban jutott el a hazai és a külföldi piacokra. 

Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt években erősödött az a trend, miszerint az élelmiszer-ellátásban önellátóvá kell válni, és az ehhez szükséges folyamatokat fel kell gyorsítani. Hozzátette: 

a koronavírus-járvány miatt az ellátási láncok megszakadtak, ami rámutatott, hogy az önellátásra való átállás elengedhetetlen. 

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a vetőmag-előállítás erős, nagy tradíciókkal rendelkező ágazat Magyarország mezőgazdaságában, márpedig a minőségi vetőmaghoz való hozzáférés eldönti, hogyan tud teljesíteni az adott ország agráriuma. 

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára úgy vélte, hogy a Bayer legújabb magyarországi fejlesztése közös sikere a magyaroknak és a németeknek, és megmutatja azt is, hogy a cég elkötelezett a fejlődés és a hosszú távú magyarországi jelenlét mellett. 

Mint mondta, 

az elmúlt időszak megmutatta, hogy a technológiai fejlődés, a digitalizáció kiemelten fontossá vált, ez a beruházás pedig éppen ezeken a területeken valósult meg, s ezzel tökéletesen illeszkedik a magyar iparstratégiába. 

Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kiemelte: a térségben jelenlévő tudás biztos alapot ad ahhoz, hogy nehéz időkben is jól teljesítsen a helyi gazdaság, Komárom-Esztergom vármegye a tudás révén képes lehet megteremteni a hátteret az újabb fellendüléshez. 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke közölte, hogy 

Magyarország a vetőmag-szaporító területet tekintve az európai rangsor hetedik helyén áll 110–130 ezer hektárral, 

miközben a vetőmag-kereskedelmet éves szinten mintegy 180-200 milliárd forintos forgalom jellemzi. Az értékesítés háromnegyedét a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce forgalma adja – fűzte hozzá. 

Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt öt évben 8,2 milliárd forintnyi beruházást valósítottak meg Magyarországon, csak tavaly 1,9 milliárd forintot fordítottak k+f+i célokra, amelyek középpontjában a fenntartható gazdálkodás volt. A most átadott, teljesen automata vetőmag-csomagoló gépsorra 750 millió forintot fordított a Bayer – közölte. 

Jelezte, hogy 

vetőmagjaik 30 százaléka a magyar, 70 százaléka a közép- és kelet-európai piacokra kerül. 

A nyilvános cégadatok szerint a több mint 400 főt foglalkoztató Bayer Hungária Kft. a 2022-es üzleti évben 94,8 milliárd forintos árbevétel mellett 4,8 milliárdos nyereséget ért el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában