Krimi

2024.03.11. 20:53

Tilos jelzésnél a vasúti sínekre hajtott a buszsofőr, felháborodott, hogy megbüntették

A sofőrnek 400 ezer forint büntetést kell fizetnie, de örülhet, hogy ennyivel megúszta: tömegszerencsétlenséget is okozhatott volna.

A távolsági busz tilos jelzés ellenére hajtott a vasúti átjáróba, közben letörte a sorompót

Forrás: kemma.hu

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A tilosban hajtott a vasúti sínekre egy busz Piliscsévnél még júniusban, miközben nagy sebességgel érkezett a vonat. Az Esztergomi Járásbíróság a hétfői előkészítő ülésen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség ügyében hozott ítéletet a buszsofőrrel szemben – adta hírül a Tatabányai Törvényszék. 

A bíróság a vádlottat 400 000 forint pénzbüntetésre és 1 év 10 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

A buszsofőr nem vette figyelembe a piros jelzést

Dr. Stoller Katalin ügyész, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője a kemma.hu-t arról tájékoztatta, hogy a vádirat szerint a férfi 2023. június 9-én Piliscsév lakott területén kívül, a 11125. számú úton vezette a buszt. A fénysorompó tilos jelzése és a csapórúd vízszintes állása ellenére a vasúti átjáróba hajtott úgy, hogy a csapórudat balról, a záróvonalat átlépve, az ellentétes forgalmi sávba áthaladva kikerülte. A sofőr a manőver során nem tartott megfelelő oldaltávolságot a sorompó „A” jelű csapórúdja mellett, ezért a busz hátsó részével nekiütközött, emiatt a sorompó letört és az úttestre zuhant.

Az ütközést követően a sofőr a busszal áthaladt az átjárón, majd megállt és a vasúttársaságnál telefonon bejelentette a csapórúd letörését. A bejelentést követően a vasúttársaság a sorompót helyreállította, a cselekmény következtében a vasúti közlekedésben fennakadás, valamint vonatkésés nem történt.

A felvételt a kemma.hu megmutatta egy szakértőnek is, aki szerint tömegbaleset lehetett volna akkor is, ha tele van a busz, de ha egyetlen ember van rajta, akkor is. A vonat körülbelül 35 méterre volt.

Nagyon fel vagyok háborodva

– mondta dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub Közép-dunántúli Régió elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában