Mentés Másként

2019.11.18. 11:17

Makó építészettörténetéről nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen

A Maros-parti város építészeti emlékeit megörökítő grafikákból nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban.

Forrás: tornyaimuzeum.hu

Karsai Ildikó grafikusművész Makó egykor állt és ma is látható épületeit bemutató alkotásaiból nyílik Mentés Másként címmel kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban kedden

tájékoztatott a közgyűjtemény sajtóreferense.

Arany-Tóth Attila felidézte, háromszázhúsz éve, hogy a tatár és a török dúlása után újratelepült Makó, ez alkalomból látott napvilágot a grafikusművész kötete, amelyben a már lebontott és a még ma is álló, jellegzetes makói épületeket színes ceruzarajzokon megörökítő, az elmúlt két évtizedben készült műveit láthatják az olvasók.

A vásárhelyi múzeum három emeleti termében rendezett tárlaton most félszáz grafikai alkotást ismerhet meg a közönség eredeti formájában.

Karsai Ildikó közölte, hogy az idő süllyesztőjébe eltűnt értékek mentésével húsz éve foglalkozik. A ma már nem látható, korábban lebontott épületekről igyekezett minden fellelhető fényképet és tervrajzot összegyűjteni. Mindezt a makóiaktól, közöttük az egykori múzeumigazgató Tóth Ferenctől kapott információkkal kiegészítve készítette el képeit.

A Marosmenti Natura Művésztelepet vezető alkotói grafikái olyan, ma már nem látható makói épületeket is bemutatnak, mint az 1941-ben lebontott, Hollósy Kornélia nevét viselő faszínház vagy a hatvanas években pusztulásra ítélt neológ zsinagóga, a romantikus stílusban épült Szent János kápolna, illetve Makó első emeletes polgári épülete, a Nasitz-ház.

Borítókép: Karsai Ildikó grafikusművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában