Páratlan kincsek

2024.01.12. 09:30

Nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás nyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

A szabadság, az együttműködés művészete a cirkusz, amely feszegeti az emberi test teljesítőképességének határait – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Csodálatos Cirkuszvilág című, nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás csütörtöki megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, írja az MTI.

MW

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Csodálatos Cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2024. január 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A szerdán kezdődött 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál programja egy cirkusztörténeti kiállítással bővül, amelyben a magyar cirkuszművészek mellett nemzetközi személyiségek is megjelennek – mondta Vincze Máté.  

A magyarok büszkék arra, hogy 10 milliós országként, 12 milliós nemzetként a súlyuknál nagyobb szereppel bírnak a világ művészeti irányzataiban – jelentette ki Vincze Máté, aki szerint ezért is van jelentősége annak, hogy Budapesten jött létre ez a nemzetközi kiállítás.

A február 29-ig nyitva tartó tárlaton 12 nemzetközi cirkuszmúzeum „legféltettebb kincseit”, köztük napóleoni korabeli ornamentikát, elefántcsont fejdíszt és százéves jelmezeket is láthat a közönség – hangsúlyozta Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója.

VINCZE Máté
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a Csodálatos Cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2024. január 11-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A megnyitón cirkuszi örökségvédelmi, cirkuszmuzeológiai együttműködési megállapodást írt alá tizenkét cirkuszművészeti múzeum és archívum.  

Fekete Péter elmondta, hogy a kiállításban 12 nyitott ajtó szimbolizálja azt, hogy a könyvtárak, a múzeumok, tudományos munkák egymás előtt „nyitva állnak” és mindenki számára elérhetők. „Bízunk benne, hogy a 12 szervezet szövetsége elindít egy folyamatot, amely arra ösztönöz más cirkuszi múzeumot és archívumot is, hogy segítséget nyújtsanak egymásnak” – hangsúlyozta Fekete Péter.

Az együttműködést Moszkva, Szentpétervár, Almati, Párizs, Verona, Rimini, Modena, Köln, München, Levens, Bécs és Aarle-Rixtel múzeumai és archívumai írták alá.

A Cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállításban először láthatók együtt a magyar artistaművészek és cirkuszi dinasztiák relikviái, a cirkuszi képző- és filmművészet alkotásai, a nemzetközi cirkuszi örökség külföldi gyűjteményeinek kiemelkedő darabjai – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Csodálatos Cirkuszvilág című nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a megnyitó napján, 2024. január 11-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A hétfőig tartó 15. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál részeként az Európai Cirkusz Szövetség (ECA) csütörtökön nemzetközi konferenciát tart a városligeti Vajdahunyadvárában, ahol hét ország tizenhét előadása hangzik el.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az eseményen jelen vannak cirkuszigazgatók, művészeti vezetők. Az első budapesti cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg, két évvel később már nemzetközi sztárvendégeket is meghívtak, 2002 óta magyar gálát is tartanak a fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában