Atlétikai ob

2023.07.08. 22:25

Kozák Luca biztosította helyét a párizsi olimpián

Az utolsó előtti döntő, a női 100 méter gát fináléja hozta a Nemzeti Atlétikai Központban rendezett 128. atlétikai országos bajnokság csúcsversenyét, melyben a győztes Kozák Luca – első magyar atlétaként – biztosította helyét a párizsi olimpián, míg Tóth Anna fantasztikus U23-as országos csúccsal szerezte meg az ezüstérmet.

MW

Kozák Luca, a női 100 méteres gátfutás döntőjében 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A gátasoknak előfutamot is rendeztek az augusztusi világbajnokságnak helyet adó vadonatúj stadionban, ahol már a legjobbak számára bemelegítőnek nevezhető futások alapján is látszott, hogy az országos csúcstartó (12.69 mp), Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák remek gátas formában is van, de Kerekes Gréta és Tóth is nagyszerűen mozgott – írja az MTI.

A fináléban aztán egészen fantasztikusan teljesített mindhárom sprinter. Kozák és Kerekes rajtolt a legjobban, de Tóth is közel volt hozzájuk az első gátnál, majd a második gáttól Kozák egyértelmű előnybe került és a célig szinte hiba nélkül futott. Mögötte a mindössze húszéves, kétszeres U20-as világbajnoki bronzérmes Tóth hozzá hasonló tempóban közelített a célig és lehagyta Kerekest. A tájékoztató óra 12.74 másodpercet mutatott, majd a hivatalos eredmény szerint Kozák Luca 12.72 másodperccel nyert, Tóth 12.84-gyel lett második, Kerekes pedig 12.93-mal harmadik. Kozáknak ez olimpiai szintet (12.77 mp), Tóthnak U23-as országos csúcsot, Kerekesnek pedig egyéni csúcsbeállítást jelent.

„Az volt a cél, hogy a 12.77-es szintidőn belül fussak, ez 72 lett, boldog vagyok” – nyilatkozott az M4 Sportnak az eredményhirdetés után Kozák. – „Nagyon jó verseny volt. Nem tudom, hány ország bajnokságának a döntőjében futnak hárman 13 másodpercen belül, de biztos nem sokéban. A saját futásommal elégedett vagyok, bár nyilván voltak benne hibák, viszont ebből lehet előrelépni.”

A klasszis vágtázó hozzátette, a vb-re vonatkozóan az a célja, hogy 12.69 másodperces egyéni rekordjánál jobbat fusson, az pedig különösen megnyugtató a számára, hogy az ob-n két egymás utáni napon tudott extrateljesítményt nyújtani, mivel pénteken 11.45 mp-es egyéni rekorddal nyert ezüstérmet 100 méteren.

A szombati program második felében igazi sztárparádét láthatott a publikum. Kozák mellett az olimpiai bronzérmes, fedettpályás világbajnok Márton Anita és az Eb-ezüstérmes Halász Bence is dobókörbe lépett és mindketten idei legjobbjukkal „hálálták meg” a szurkolást.

Márton Anita visszafogottabb kezdés után ötödikre 18,33 méterre, hatodikra pedig 18,40-re javította szezonja legjobb eredményét, és óriási fölénnyel nyerte meg a női súlylökést, azok után, hogy pénteken diszkoszvetésben is a legjobb volt.

Szerettem volna idei legjobbat lökni. Picit gyengébben kezdtem, de lökésről lökésre javítottam. Az utolsó két lökésem lett igazán jó, és azok jelzik, hogy milyen formában vagyok

– értékelte versenyét az M4 Sportnak a klasszis dobóatléta.

Halász Bence a második dobásával ugrott az élre a férfi kalapácsvetés fináléjában, majd körről körre jobb eredményt ért el és végül 77,52 méterrel védte meg címét. Mögötte Varga Donát 75,26 méteres dobással erősítette jelenleg vb-indulást érő helyét a nemzetközi rangsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában