Döntöttek

2023.08.23. 17:20

Felmentették a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöksége szerdán felmentette Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből.

MW

Bíró Attila szövetségi kapitány a női vízilabdatorna 5. helyéért játszott Egyesült Államok- Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az MVLSZ honlapjának beszámolója szerint az elnökség tagjai egyhangú szavazással döntöttek a nemzeti csapatot 2016 óta irányító szakvezető felmentéséről, miután a válogatott csupán hatodik lett a fukuokai világbajnokságon. 

A szövetségi kapitányok szerződésében szerepel egy kitétel, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított csapat nem végez az első négy hely valamelyikén. 

Bíró legjobb eredménye a 2016-os Európa-bajnoki arany- és tavaly a világbajnoki ezüstérem volt a női válogatottal, amely még nem rendelkezik kvótával a jövő nyári, párizsi olimpiára. 

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbert elnököt, hogy folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről az elnökség dönt majd. 

Madaras leszögezte, Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén. Emlékeztetett, amikor átvette a csapatot, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyezést követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a 2016-os olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy érmet szerezzenek. Az elnök kifejtette, ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel. 

"Ugyanakkor tavaly a spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg" - nyilatkozta az elnök. 

Bíró Attila legjobb eredményei a női válogatott élén:
Európa-bajnoki aranyérem (2016), Európa-bajnoki bronzérem (2020), Európa-bajnoki 4. hely (2018), világbajnoki ezüstérem (2022), világbajnoki 4. hely (2019), olimpiai bronzérem (2021), olimpiai 4. hely (2016), világliga ezüstérem (2021, 2022)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában