Eldőlt

2023.11.14. 11:56

Bolgár–magyar: Szófiában lesz a találkozó

Szófiában rendezik meg csütörtökön a Bulgária–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőt.

MW

A magyar válogatott játékosai és Marco Rossi szövetségi kapitány (k) a Magyarország - Csehország barátságos labdarúgó mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. szeptember 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Erről számolt be kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja.

A találkozó eredeti helyszíne is a bolgár főváros lett volna, azonban a rendező hazai szövetség (BFU) biztonsági okokra hivatkozva a múlt héten úgy döntött, Plovdivban, nézők nélkül bonyolítják le az összecsapást. Ezen a héten azonban napvilágot látott a hír, miszerint a plovdivi stadion tetőszerkezete félkész állapotban van, ezért a város önkormányzata nem bocsátja a BFU rendelkezésére a létesítményt. 

Az MLSZ közleményében kiemelte, 

„fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben”.

Ahogyan a szervezet fogalmaz, a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket. 

„Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani:

amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen.

Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése” – olvasható az MLSZ kommünikéjében. 

A magyar szövetség leszögezi: 

„Az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást.” 

A mérkőzésre zárt kapuk mögött, 18 órás kezdéssel kerül sor. 

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában megerősítette, hogy példátlanul sportszerűtlen volt a bolgár szövetség eljárása. 

"A nemzetközi futballban ez nem elfogadott, nem szokás az utolsó pillanatban dönteni. Megvan a véleményünk a történtekről, mert ilyet nem tapasztaltunk az elmúlt évtizedekben. Az MLSZ és az UEFA is kényszerpályán volt, mivel el kell fogadni a biztonsági problémákra való hivatkozást" - fejtette ki a szóvivő. 

"A bolgárok óriási szervezési problémákat okoztak az MLSZ-nek, itt az utaztatás megszervezésére, szállodafoglalásra, edzőpálya biztosítására gondolok. 

De most már annyi bizonyos, hogy szerda délután a csapat elutazik Szófiába, majd a csütörtöki meccs után rögtön, éjszaka haza is tér." 

Sipos Jenő kiemelte, 

szomorú, hogy hogy nem lehetnek jelen a magyar szurkolók Szófiában, ahová kétezren vettek jegyet, ezek árát a szövetség visszatéríti. 

"Remélhetőleg vasárnap már együtt tudunk ünnepelni Budapesten, a 30 ezer bérleten felül a jegyek két és fél óra alatt elfogytak. A stadion mellett lesz szurkolói falu, és pódiumbeszélgetésekkel is készülünk" - tette hozzá.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában. 

Ha a magyar válogatott a két meccsen egyetlen pontot szerez, a többi mérkőzés eredményétől függetlenül kijut a jövő nyári, németországi kontinensviadalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában