zümm

2019.05.25. 16:21

Vigyáznunk kell a beporzókra!

Május 20-án először tartotta a Föld népe az élelmeinket garantáló méhek világnapját.

A méhek világnapja apropóján az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arra ösztönzi a világ országainak lakóit, hogy tegyünk többet a méhek és más beporzók védelme érdekében, ugyanis élelmünk változatossága és jövője a tét.

– Elismerve a világnap jelentőségét – hiszen nem lehet elégszer figyelmeztetni az emberiség jövőjét veszélyeztető negatív változásokra –, büszkék lehetünk rá, hogy hazánkban már 25 éve figyelünk fokozottan a méhekre. A méhek napját április 30-án az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994-től ünnepeljük Magyarországon, mivel ez idő tájt teljesedik ki az élet a kaptárban – emlékeztet a magyarok korai ébredésére a méhvédelem ügyében Kiss Zsigmond tunyogmatolcsi méhész, szakoktató.

Betiltott gyanúsított

Az idei méhek napja alkalmával tartott sajtótájékoztatóján az agrárminiszter elmondta: a tárca, elébe menve a Nébih tavalyi méhpusztulásokkal kapcsolatban indított – várhatóan idén őszre befejeződő – vizsgálatának, az első számú gyanúsított neonikotinoid tartalmú szerek használatát még tavaly betiltotta.

A méheket nagy veszély fenyegeti az éghajlatváltozás, az intenzív mezőgazdaság, a rovarirtó szerek, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés együttes hatásai miatt. A világnap hivatalos ünnepségén a méhészettel intenzíven foglalkozó, ennélfogva a rendszeres odafigyelést is kezdeményező Szlovéniában a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az országoknak beporzóbarát és fenntartható élelmiszer-politikára és -rendszerekre kell áttérniük. „Nem folytathatjuk tovább a termelékenység fokozásának hajszolását, ami a peszticidek és más vegyi anyagok használatán nyugszik. Ezek egyszerre fenyegetik a haszonnövényeket s a beporzókat. Mindannyian felelősek vagyunk a méhekért, ezért közös kötelességünk tekintettel lenni rájuk napi döntéseinkben, még a virágos­kertjeinkben is” – mondta a főigazgató.

Létezik jó gyakorlat, tartsuk be

Haszonnövényeink több mint 75 százalékának függ a termés­átlaga vagy minősége valamilyen mértékben a beporzók áldásos tevékenységétől. A méhek és más beporzók hiánya kihalásra ítélné például a kávét, az almát, a mandulát, a paradicsomot és a kakaót.

A beporzásban a házi-, és vadméheken kívül szerepet játszanak a virágról virágra járó madarak, denevérek, lepkék és a rovarok is, így termékenyítve meg azokat. Számuk az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent elsősorban az emberi tevékenység következményeként. A rovarirtó szer használatának a FAO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közösen kidolgozott nemzetközi magatartási kódexe olyan jó gyakorlatokat tartalmaz, amik – ha azokat minden érintett következetesen betart – csökkentik a beporzók növényvédőszer kitettségét.

GB

Borítókép: pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában