az a szép zöld...

2019.06.15. 17:43

Legyen igazi wellness a gyepnek is!

A szakértőket kérdeztük arról, mi az igazán szép pázsit titka, mit tehetünk érte.

Fotó: pixabay

 

A szomszéd kertje mindig zöldebb, tartja a mondás, és valóban: szinte mindenki a szomszéd pázsitját irigyli, mert nem foltos, nem gazos, szép zöld, és mindenki azon bosszankodik, hogy az övé vajon miért nem olyan szép.

A jó nyírás fontos

Bosszankodás helyett azonban érdemes megfogadni néhány jó tanácsot, és akkor a szomszéd kertjét sem fogjuk irigyelni. A szakértők az alábbi kertápolási tippekkel segítséget nyújtanak, hogy kertje szép és ápolt legyen. Hiszen a gyep többet jelent pusztán füves területnél.

A gyepápolás 1. lépése a tisztítás. Ha azt akarjuk, hogy szép legyen a gyepünk, akkor annak tisztának kell lennie, és nemcsak tavasszal kell erre odafigyelni, hanem egész évben. A gyepfelület ágaktól és lehullott levelektől történő tisztítása fontos, ez a művelet egy gyűjtőkosaras fűnyíróval könnyedén megoldható.

Eldugott helyeken, például sövények alatt az akkumulátoros lombszívó gépek nagy segítséget jelenthetnek. Ha a filcesedett fűréteg megtisztításával nem akarunk kézzel bajlódni, akkor ebben is segítségünkre lehet gép, mint például a könnyen kezelhető multimotor, amely adapterei révén mohaeltávolításra, talajmarásra, talajlazításra és burkolt területek alapos seprésére is alkalmas.

Illusztráció: pixabay

A 2. lépés a megfelelő fűnyírás. Bizony bármennyire is azt gondolnánk, hogy ennek nincs jelentősége, vagy hogy füvet nyírni mindenki tud, de azért néhány dologra nem árt odafigyelni. Ha a gyepnövekedés beindult, a talaj teljesen száraz, akkor van az első fűnyírás ideje. „Fontos, az első nyírást mindig frissen élezett késsel végezzük, hogy a pengék ne tépjék, hanem vágják a gyenge fűszálakat.

Az optimális vágásmagasság 4–6 cm között van. Az árnyékosabb területeken, mint például a bokrok alatt, legalább 5 cm-es fűmagasság megtartása ajánlott” – hangsúlyozzák a szakértők, valamint „az ápolt gyepfelület megtartása érdekében a rendszeres fűnyírás és trágyázás elengedhetetlen” – teszik hozzá.

A 3. lépés a fűnyírás és trágyázás egy lépésben. Amennyiben a területen előző évben nem történt mulcsozás, úgy egy tavaszi trágyázás ajánlott, amely megadja a szükséges tápanyagtartalmat a földnek, így a gyep erős és egészséges lesz. Ehhez már mulcsozásra is alkalmas fűnyíró gépeket, illetve robotfűnyírót is igénybe vehetünk. Az így végzett fűnyíráskor a nyírás és a trágyázás egy időben történik. Ekkor a levágott fű finomra aprítva természetes trágyaként visszakerül a talajra.

Szellőztetni

A gyepápolás 4. lépése a gyepszellőztetés és gyeplazítás. Az egészséges fűfelület legfontosabb feltétele a rendszeres fűnyírás. Gyepszellőztetéssel és talajlazítással a gyep állaga és kinézete tovább javítható.

A gyepszellőztetés során a kések függőlegesen belevágnak a zárt fűfelületbe. A gyepszellőztetők dupla élű késekkel rendelkeznek, melyek néhány milliméter mélyen hatolnak a talajba, és eltávolítják a mohatelepeket, a gyepfilcet és a gyomokat. Ennek köszönhetően a gyepfelület fellélegezhet, a víz, a levegő és a tápanyagok ismét könnyebben jutnak el a gyökerekig, a fű strapabíróbb lesz és ismét telített zöld színben pompázik.

Az egészséges gyep ellenállóbbá válik az UV-sugárzással és az intenzív használattal szemben. A gyepszellőztetést követően a talajnak regenerálódásra van szüksége, ezért ezt a műveletet érdemes évente legfeljebb kétszer – tavasszal és nyár végén – száraz időben, 10 fok feletti hőmérsékletnél elvégezni.

Gyeplazítás

A gyeplazítás egy kevésbé intenzív művelet, melynek során az elhalt növényi maradványokat kifésüljük. A gyepszellőztető henger rugói eltávolítják a mohát és a gyepfilcet, amely serkenti a gyepsűrűséget, és a gyomot is még a korai szakaszában eltávolítja.

Ezzel a módszerrel tökéletesen elő lehet készíteni a talajt az újrafüvesítéshez is, mert a gyeplazítás segíti az új hajtások fejlődését is. A gyeplazítás kevésbé veszi igénybe a talajt, ezért ezt a műveletet bármilyen gyakran ismételhetjük javasolják a kertápolás szakértői.

ÉKN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában