Házassági szerződés

2019.07.31. 17:30

Becsatolják a biztonsági övet

Lelki síkon különbözőképpen élhetik meg a párok a házasági vagyonjogi szerződést.

Amikor beleszeretünk valakibe, akivel aztán úgy döntünk, hogy összekötjük az életünket, nem gondoljuk, hogy egyszer szét válhatnak az útjaink, ezért sem valószínű, hogy egy kapcsolat elején rögtön felmerül a házassági vagyon megosztása. Ez egy nehéz téma, mert a vagyoni helyzetünket, a kereseti lehetőségeinket, az anyagi gyarapodásunkat nagyon sok minden befolyásolja, s a párkapcsolat elején nem lehet azt sem tudni pontosan, mekkora lesz a közösen szerzett vagyon mértéke.

Közös akaratból, tisztességgel

– Sajnos, a házassági szerződések jelentős része a bizalomvesztés veszélyét hordozza magában. Főként akkor, ha csupán az egyik fél részéről merül fel az igény a vagyon elkülönítésére, bizalmatlanságot érezhet a másik – válaszolta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus arra a kérdésre, hogy a vagyonjogi rendelkezés, amely sok esetben jogos, és helyénvaló is, miért vezethet kapcsolati nehézséghez, komolyabb családi konfliktusokhoz.

– Nincs probléma akkor, ha mindkét fél közös akaratból, ugyanazon érvek mentén veti fel, adott esetben a „gazdasági megállapodás” kölcsönös ­elégedettséget is kiválthat, ­hiszen egzisztenciális biztonságot nyújthat a pároknak a házassági vagyon megosztása. Lelki síkon viszont különbözőképpen élhetik meg, s nyilvánvalóan annak, aki szorgalmazza a szerződést, érdemes megosztania a motivációját, esetleges félelmeit. Még az is meglehet, hogy ezek feltárása után meg tudja nyugtatni őt házastársa, hogy nincs szándéka kiforgatni a vagyonából, s ha megromlana kapcsolatuk, intelligensen el tudnak válni –fejtette ki a szakpszichológus.

Kiemelte, hogy nagyon sok mindenen mennek keresztül a házastársak egy elkötelezett, több évtizedes kapcsolat alatt, s van úgy, hogy a konfliktusok feloldása helyett, mégis a különválásra gondolnak, ekkor muszáj a javakat megosztani, ami egy újabb kihívás elé állítja a válófélben lévő párokat, sőt további nézeteltérések, viták forrása, hogy kit, milyen ingóság, vagyon és értéktárgy illet meg. Mindezekről tisztességesen rendelkezhetnek egy ilyen szerződésben.

A pénz nem tabutéma

– Más a helyzet, amikor sokkal kevesebb vagyonnal, netán vagyon nélkül érkezik valamelyik fél a házasságba. Felmerülhet a kérdés, hogy azért van szükség a vagyoni megosztásra, mert nem bízik benne a társa? Nem hisz benne, hogy együtt maradnak? – sorolta a kérdéseket a szakpszichológus.

– Előfordulhat, hogy a kevésbé tehetős társ kevesebbnek érzi magát az új családban, s ez a negatív érzés végig elkíséri a kapcsolat alatt. Bár az anyagi különbségek a házasság idején bármikor felszínre kerülhetnek: a férfi-női keresetek megoszlása, a bérkülönbségek bármikor szülhetnek kimondott vagy kimondatlan feszültséget köztük.

Lévai Ágnes Melinda szerint: a pénzügyek, fontos témája a közös életnek:miből él meg a család, ki mekkora vagyonnal, költekezési lehetőséggel bír. Érdemes úgy kialakítani „ a családi gazdasági közösséget”, hogy az mindkét fél számára megnyugtató legyen, s ne az anyagi nézeteltérések miatt menjen tönkre a házasság.

KO

Ezek is érdekelhetik