Házassági szerződés

2019.07.31. 17:30

Becsatolják a biztonsági övet

Lelki síkon különbözőképpen élhetik meg a párok a házasági vagyonjogi szerződést.

Forrás: Pixabay

Amikor beleszeretünk valakibe, akivel aztán úgy döntünk, hogy összekötjük az életünket, nem gondoljuk, hogy egyszer szét válhatnak az útjaink, ezért sem valószínű, hogy egy kapcsolat elején rögtön felmerül a házassági vagyon megosztása. Ez egy nehéz téma, mert a vagyoni helyzetünket, a kereseti lehetőségeinket, az anyagi gyarapodásunkat nagyon sok minden befolyásolja, s a párkapcsolat elején nem lehet azt sem tudni pontosan, mekkora lesz a közösen szerzett vagyon mértéke.

Közös akaratból, tisztességgel

– Sajnos, a házassági szerződések jelentős része a bizalomvesztés veszélyét hordozza magában. Főként akkor, ha csupán az egyik fél részéről merül fel az igény a vagyon elkülönítésére, bizalmatlanságot érezhet a másik – válaszolta Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus arra a kérdésre, hogy a vagyonjogi rendelkezés, amely sok esetben jogos, és helyénvaló is, miért vezethet kapcsolati nehézséghez, komolyabb családi konfliktusokhoz.

– Nincs probléma akkor, ha mindkét fél közös akaratból, ugyanazon érvek mentén veti fel, adott esetben a „gazdasági megállapodás” kölcsönös ­elégedettséget is kiválthat, ­hiszen egzisztenciális biztonságot nyújthat a pároknak a házassági vagyon megosztása. Lelki síkon viszont különbözőképpen élhetik meg, s nyilvánvalóan annak, aki szorgalmazza a szerződést, érdemes megosztania a motivációját, esetleges félelmeit. Még az is meglehet, hogy ezek feltárása után meg tudja nyugtatni őt házastársa, hogy nincs szándéka kiforgatni a vagyonából, s ha megromlana kapcsolatuk, intelligensen el tudnak válni –fejtette ki a szakpszichológus.

Kiemelte, hogy nagyon sok mindenen mennek keresztül a házastársak egy elkötelezett, több évtizedes kapcsolat alatt, s van úgy, hogy a konfliktusok feloldása helyett, mégis a különválásra gondolnak, ekkor muszáj a javakat megosztani, ami egy újabb kihívás elé állítja a válófélben lévő párokat, sőt további nézeteltérések, viták forrása, hogy kit, milyen ingóság, vagyon és értéktárgy illet meg. Mindezekről tisztességesen rendelkezhetnek egy ilyen szerződésben.

A pénz nem tabutéma

– Más a helyzet, amikor sokkal kevesebb vagyonnal, netán vagyon nélkül érkezik valamelyik fél a házasságba. Felmerülhet a kérdés, hogy azért van szükség a vagyoni megosztásra, mert nem bízik benne a társa? Nem hisz benne, hogy együtt maradnak? – sorolta a kérdéseket a szakpszichológus.

– Előfordulhat, hogy a kevésbé tehetős társ kevesebbnek érzi magát az új családban, s ez a negatív érzés végig elkíséri a kapcsolat alatt. Bár az anyagi különbségek a házasság idején bármikor felszínre kerülhetnek: a férfi-női keresetek megoszlása, a bérkülönbségek bármikor szülhetnek kimondott vagy kimondatlan feszültséget köztük.

Lévai Ágnes Melinda szerint: a pénzügyek, fontos témája a közös életnek:miből él meg a család, ki mekkora vagyonnal, költekezési lehetőséggel bír. Érdemes úgy kialakítani „ a családi gazdasági közösséget”, hogy az mindkét fél számára megnyugtató legyen, s ne az anyagi nézeteltérések miatt menjen tönkre a házasság.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában