Képeslapnak beillő látvány

2019.07.30. 12:27

Hat euróért kondul a kívánságharang

A pletnaélmény után a kikötő melletti panorámás kávézó ellenállhatatlanul hívogat.

A bledi krémest eperrel tálalják

Fotó: Ladányi Tóth Lajos

Alig több mint kétmillióan lakják Szlovéniát, ahol a 47 kilométeres tengerparti szakasz vonzza a turistákat (viszonyításképpen: a szomszédos Horvátország 1777 kilométernyi tengerparttal csalogat).

Nyíregyházáról közel 8 órát kell autózni odáig, de érdemes több megállót beiktatni. Az egyik édes élmény a trojanei fánk, amiért alig néhány kilométert kell letérni a sztrádáról. Kicsi, de mégsem túlzsúfolt a tengerpart, ahonnan másfél órányi kocsikázásra található a Bledi-tó, Szlovénia kétségkívül legnépszerűbb turistalátványossága.

A bledi krémest eperrel tálalják
Fotó: Ladányi Tóth Lajos

Képeslapnak beillő látvány

A látvány feledteti az odavezető út és a parkolási tortúra fáradalmait. A tó közepén lévő sziget és a rajta magasodó, gótikus stílusú templom hívogatja a látogatót. Csó­nakkal vagy kis hajóval is el lehet jutni oda, de a pletna az a színes vászonnal fedett közlekedési eszköz, ami a hely sajátossága – húszan férnek el benne, és egy erős bicepsszel bíró férfi karja hajtja.

A pletnár végig állva, két evezőlapáttal, úgynevezett stehrudder technikával dolgozik, úgy halad a lapos fenekű csónak. A tó vize kristálytiszta, a szemnek tetszetős környezet képeslapnak is beillő látványa nyugalmat áraszt.

Természetesen ennek a szigetnek is legendák övezik a történetét. Az egyik szerint ha a templomhoz vezető kilencven lépcsőn a vőlegény a karjában felviszi menyasszonyát, akkor a házasságuk örökké tart. A másik ma is turistacsalogató program: amennyiben megkongatjuk a harangot, az esetben valóra válik egy kívánságunk. Természetesen hat euróért cserébe.

Felér egy étkezéssel is

A pletnaélmény után a kikötő melletti panorámás kávézó ellenállhatatlanul hívogat. A bledi krémest állítólag Ištvan Lukačevič, a Park Hotel cukrásza édesanyja receptje alapján készítette el hat évtizeddel ezelőtt, azóta ez az egyik „bledikum”. Becslések szerint 12 millió adag fogyott el belőle az utóbbi 60 évben.

Valódi alapanyagokból készül, sok tejszín, tojás és vanília alkotja a desszertet. A ropogós kérge vajas tésztából készül, és aranyszínűre sütik. A megfelelő keverési arány miatt nem omlik össze a porcukorral hintett krémes, ami olyan tömény, hogy az éhséget nem pusztán csillapítja, hanem méreténél fogva felér egy étkezéssel is. Ha Párizs megér egy misét, akkor Bled pedig egy krémest. Habozás nélkül.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában