Birsalma

2019.10.27. 11:21

A boldogság gyümölcse

Megosztó az édes termés, sokan nem szeretik, de annál több jótékony hatása van.

A birsalmát vagy a birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon, melynek számos jótékony hatása ismert

Forrás: Shutterstock

Az őszi időszak rendkívül értékes gyümölcse a birsalma, ennek ellenére – elsősorban savanykás íze miatt – kevésbé népszerű. Pedig a megfázás és az influenza tüneteit is csökkenti, sőt kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, elősegíti a súlycsökkenést. Bővelkedik A-, B1-, B2-, B6-, E- és P-vitaminban, de van benne vas, magnézium és kalcium is.

A birs (alma vagy körte) szezonja Magyarországon november végéig tart. Íze miatt sokan cukrokkal és fűszerekkel kiegészítve főzve fogyasztják, pedig sokkal egészségesebb, ha nyersen esszük. Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: számos történész szerint a bibliai édenkertben lévő „tiltott gyümölcs” is birs volt. Az ókori görögöknél az esküvő napján a menyasszony kapott egy birsalmát, ami a termékenységet, a boldogságot és a gyermekáldást szimbolizálta – tudtuk meg a netamin.hu oldalról.

Jótékony hatású

A gyümölcs nagyon gazdag vasban, ami ösztönzi a vörösvérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa-reszelékkel kiegészítve évezredek óta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére. Rengeteg rostot tartalmaz, többek között káliumot, cinket és magnéziumot. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez, egykor a tuberkulózis kezdeti szakaszában a birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak – olvasható a vitalitas-magazin.hu honlapján.

Segít a fogyni vágyóknak

Azoknak, akik gyengének érzik magukat, légzési vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egypohárnyi, frissen préselt birsalmalé fogyasztása legalább harminc napon keresztül. Egészségvédő hatásai frissen és éhgyomorra fogyasztva aknázhatók ki a legjobban. Ha reggel rágcsáljuk el, jó hatással van a fogakra és az ínyre, külsőleg alkalmazva fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Ha nincs étvágyunk, együnk birsalmát, ami meghozza a kedvünket az evéshez. Édes és finom, ezért pürésítve, darabolva nyugodtan kipróbálhatjuk az étvágytalan kisgyerekek körében is. A piacokon általában októbertől kapható a gyümölcs, s ha lehet, kemény, rövid szőrű, sárgás külsejű gyümölcsöt válasszunk. Próbáljuk meg kerülni a puha, fonnyadt és barna héjú birseket, azok már csak maximum főzésre alkalmasak, nyers fogyasztásra nem igazán.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában