Sütőtök

2019.10.19. 16:12

Nem csak sütni, főzni is lehet

Finom desszertek, sütik és köretek is készülhetnek sütőtökből.

Szeptembertől januárig tart a sütőtök szezonja, nevével ellentétben azonban nem csak sütni lehet, finom desszerteket, leveseket, köreteket is készíthetünk ebből a vitaminokban gazdag zöldségből – írja a hazipatika.com.

Kedvező élettani hatásai már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket.

Európába a spanyol hódítók hozták, hazánkban is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított.

Egészségmegőrző hatás

A sütőtöknek egészségmegőrző, gyógyító hatása van: alkalmazható gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémákra, enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. Talán sütve a legfinomabb, de készíthetünk belőle krémlevest, köretet, sőt desszertekhez is kiváló.

KM

Ezek is érdekelhetik