Ne legyen rémisztő élmény

2019.11.17. 10:48

Óvodások jártak a szakrendelőkben

Törekedni lehet és kell arra, hogy az orvosi vizsgálatok ne rossz élményként rögzüljenek a gyerekekben.

A gyerekek mindenre kíváncsiak voltak

Forrás: Kórház

A napokban 14 óvodás kukucskálhatott be a szakrendelők világába a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Egészségfejlesztési Irodájának (EFI) szervezésében annak érdekében, hogy ne egy rémisztő élmény legyen a gyerekeknek az orvossal találkozni.

Gyógyító szérum

– Ha a gyereket megfelelően felkészítik az orvosi vizsgálatra, a rendelőben már csökken a félelme, nem sír, nem ellenkezik, és nem szorong csendben. Ez jó a gyereknek, hiszen oldódik a félelme, és jó a gyógyítást végző személyzetnek is, hiszen gördülékenyebbé válik a vizsgálat.

A nyírbátori óvodások kipróbálhatták az ultrahangvizsgálatot, találkoztak a fül-orr-gégész, gyerekgyógyász, radiológus, sebész doktor nénivel/bácsival, műszereket tapinthattak. Kedves, mosolygós nővérekkel beszélgethettek arról, mi történik a rendelőben, miért van szükség a vizsgálatokra, és arról is, hogy a szuri az bizony nem büntetés, hanem gyógyító szérum. Az ovisok látogatásának fontos célja volt, hogy ha orvosi vizsgálatra kell menniük, legyenek a folyamat aktív részesei félelem és szorongás nélkül.

Volt is, lesz is

A látogatás is bizonyította, hogy odafigyeléssel, játékkal, beszélgetéssel oldani lehet a gyerekek szorongását, és törekedni lehet arra, hogy az orvosi vizsgálatok ne rossz élményként rögzüljenek bennük – közölte a megyei kórházak kommunikációs osztálya, s kiderült: a kórházcsoport hat EFI irodája korábban és a jövőben is szervez hasonló programot óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában