raduta

2019.11.16. 07:00

Sírhelyek a horgásztóban

Lakóterületeket árasztott el vízzel az egykori román vezetés a hajózás érdekében.

Haraszkó Csaba Nyíregyházán élő teszthorgász ismét megosztotta egy élményét szerkesztőségünkkel, ezúttal Romániában tesztelhette a halakat.

Zarándokhelynek számított

– Ez az év bővelkedett az új vizek felfedezésében. Kezdődött mindez tavasszal Dél-Afrikában, ahol a világbajnokság alkalmával az itthonihoz teljesen eltérő módszerrel kellett horgászni.

Ezt követően egy rendkívül színvonalas és nagyszabású versenyre utaztam két barátommal Romániába, a Raduta-víztározóra, ami jó néhány évvel ezelőtt az egyik leghíresebb és legközkedveltebb helyszín volt a pontyhorgászok körében.

Számos holland, angol, francia pontyhorgászlegenda horgászott itt, és nyugodtan mondhatom, hogy szinte már zarándokhelyként szolgált nemcsak európai, hanem világviszonylatban is – emlékezett vissza Haraszkó Csaba.

– A tó területe körülbelül 700 hektár, kialakulása pedig az akkori román vezetés „döntésének” köszönhető. A fő cél az lett volna, hogy hajózhatóvá szerették volna tenni a Dunát egészen Bukarestig.

Ennek részeként a köztes területet teljesen elárasztották, így több, a Radutához hasonló méretű és jellegű tó alakult ki. Rendkívül különleges érzés volt merengeni a tó partján és belegondolni, hogy iskolák, templomok mellett több száz ember otthona is a mai napig víz alatt van, és ezen épületek romjai között kell horgászni.

A tó egy szegletében még egy temetőt is elárasztottak, és alacsony víz­állás esetén bizony látszik egy-két sírhely, sőt még emberi csontok maradványai is kimosódnak a partra.

Közbeszólt az időjárás

– A tó egykoron a legendás nagypontyállománya miatt volt híres, nem volt ritka a 30 kiló feletti hal megfogása, sőt az akkori tükörponty-világrekord is innen került ki a 37 kiló feletti testsúlyával. Aztán egy természeti baleset miatt mindez megváltozott. Nagy mennyiségű pontyot telepítettek a Duna-deltából, s olyan vírus került a tóba, amire az ottani halak nem voltak immunisak, ezért az állományt jelentősen megtizedelte.

– A társaim, Sanyi és Feri már többször jártak a tározón, ezért nagyobb helyismerettel és tapasztalattal rendelkeznek, így a módszer kialakításában elsősorban rájuk hagyatkoztam. A sorsolás nem éppen a terv szerint alakult számunkra, hiszen egy közepesnek ítélt helyre kerültünk.

– A Champions Challenge 5 ország 25 csapatával rajtolt el, és majd egy hétig tartott. A verseny kezdete jól indult, elég sok halat fogtunk a többiekhez képest. A harmadik nap megfogtuk a verseny addigi legnagyobb halát, egy 18 kilogrammos tőpontyot, s azzal feljöttünk az összetett 3. helyre.

Ezt követően jött egy időjárás-változás, nem kaptak a halak, végül egyedüli magyar csapatként összetettben a 7. helyen végeztünk. Azt gondolom, egy ilyen legendás helyszínen egy ilyen kaliberű versenyen horgászni óriási dolog – tette hozzá Haraszkó Csaba.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában