"Szükség volt a türelmemre"

2019.11.22. 07:12

Sóstóhegyen is megterem a kesernyés vadcitrom

Móré Mihály hét évet várt arra, hogy a vadcitromfája termőre forduljon.

A vadcitrom vagy télálló citrom (Poncirus trifoliata) a rutafélék (Rutaceae) családjának tagja. A citrusok közeli rokona; a növény fagytűrő és tolerálja a havat is.

Nyolc esztendeje

Jól tudja ezt Móré Mihály is, aki sóstóhegyi kiskertjében nyolc esztendeje nevelget egy vadcitromfát, amiről tudni kell: lombhullató, három-négy méteresre növő cserje vagy rövid törzsű bokorfa. Összetett levele három részből áll. A középső levélrész 3–5 cm, a két oldalsó levélrész 2–3 cm hosszú. Sötétzöld, kemény, merev ágait 3–5 cm hosszú tövisek borítják. Fehér virágai tavasszal nyílnak. Sárga gyümölcsei kesernyések, kevés levet és sok magot tartalmaznak. A vadcitrom levelei, akár az igazi citrusok levelei, fűszeres illatot árasztanak szétmorzsoláskor.

– Nyolc éve kaptam egy magoncot, amit elültettem a kertemben. Szükség volt a türelmemre, hiszen a fa hét évig nem hozott termést, az idei volt a második év, hogy citromot termett – fogalmazott lapunknak a Sóstóhegyen élő Móré Mihály, aki megerősítette: a vadcitromfa valóban bírja a hideget, a telet és a havat.

Tavasszal gyönyörű

– Maga a fa számomra akkor a legszebb, amikor tavasszal virágba borul. A virágok kicsik és fehérek, olyankor a kertem egyik büszkesége. A termést van, amikor elajándékozzuk a rokonságnak vagy a barátoknak, de a citrom sok esetben a teát ízesíti, a héját pedig lereszeljük, ami bekerül a feleségem túrós kalácsába. A fa mostanra már a legtöbb levelét lehullatta, de még van rajta néhány darab citrom – mesélte lapunknak Móré Mihály. Hozzátette: a vadcitromfa különösebb gondozást nem igényel. – Elgondolkodtam a szaporításán, de azzal még nem vagyok tisztában, pontosan hogyan is kell. Megkérdezem egy szakembertől, és vélhetően megpróbálkozom vele – tekintett előre a sóstóhegyi férfi.

A vadcitrom jellemzői

A vadcitromnak nem él nálunk kártevője, permetezés nélkül termeszthető. Ha nincs kedvünk bajlódni a vadcitrommal, tehát ha csak a látvány miatt ültetjük, s nem metsszük és gondozzuk, akkor is szép dísze lesz kertünknek lecsepült gömb formája, nagy zöld tüskéi, pingponglabda nagyságú sárga termései miatt. Áthatolhatatlan sövényt is ültethetünk belőle, ám akkor csak kevés, diónál nem nagyobb termést hoz. Ha csak dísznövénynek szánjuk, akkor nincs vele különösebb gondunk kertészkedésügyileg. Idősebb korában kicsit ritkítani kell ugyan a citromfát, de igazából „igénytelennek” mondhatjuk. Ha viszont termést is szeretnénk szüretelni, akkor évi két alkalommal bőségesen meg kell öntözni, s négyévente szerves trágyát ajánlott szórni a korona csurgójánál. Ebben az esetben metszeni is szükséges.

TG

Ezek is érdekelhetik