még egy kis salátát?

2019.12.23. 17:30

A karácsonyi menü is lehet egészséges

Az élsportolóknak fontos, hogy milyen minőségű ételt és mennyi kalóriát fogyasztanak nap mint nap.

Fotó: shutterstock

Karácsonykor gazdagon megterített asztal fogad bennünket bárhová is megyünk. Édességek, sütemények, szaloncukor… A mértéktelen táplálkozás azonban amellett, hogy elronthatja az ünnep hangulatát, szervezetünket is jelentősen megterheli.

Grillezés, gőzölés, párolás

– A hagyományos karácsonyi ételek – a hal kivételével – nem kedveznek szervezetünknek. Mivel általában magas a zsír- és cukortartalmuk, nehezen emészthetők, így igazi kalóriabombának tekinthetjük őket. Ha fogyasztásuk során nem ismerünk mértéket, az ünnepi lakomák és iszogatások után különböző tünetek ronthatják el közérzetünket – hívta fel a figyelmet Horváth Péter egészségfejlesztő-életmódszakértő.

– A kellemetlenségeket elkerülhetjük néhány egyszerű szabály betartásával. Vendéglátóként készítsük el az ételeket egészségesen, csökkentsük a cukor használatát, többnyire halételeket készítsünk az asztalra, ne feledkezzünk meg a salátákról sem. A saláták a teljes ünnepi menük fő részesei lehetnek.

A hal­ételek könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket tartalmaznak és meglehetősen gazdagok ásványi anyagokban és vitaminban.

A halban lévő zsírsavak rendkívül fontosak az emberi szervezet számára.

A zöldségfélék rendkívüli vitamin- és ásványianyag-források, éppen ezért ilyenkor különösen javasolt a naponta többszöri, lehetőleg nyers állapotban történő fogyasztásuk, valamint tálalhatjuk őket köretként a nehezebb húsételekhez. A karácsonyi és szilveszteri ételek elkészítésénél is alkalmazzunk zsírszegény módszereket, mint például a grillezést, gőzölést vagy a párolást, kerüljük a túlzottan zsíros ételek fogyasztását– fogalmazott Horváth Péter.

Tartsunk mértéket az alkohollal

A napközbeni nassolás rengeteg pluszkalóriát, és így igen nagy terhelést jelent szervezetünknek. Az ünnepek alatt inkább a főétkezéseket követően, desszertként kínáljuk a különböző édességeket.

– Ha a nassolásról mégsem tudunk lemondani, akkor együnk gyümölcsöt, zöldséget. Mértékletesen fogyasszunk alkoholt, és az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékról.

Vargáéknál évek óta egészséges menü kerül az asztalra karácsonykor is

Mivel a legtöbb üdítő és alkohol rengeteg cukrot, de annál kevesebb természetes anyagot tartalmaz, így a szervezetünknek azzal teszünk jót, ha minél több ásványvizet iszunk, lehetőleg naponta legalább 2-3 litert.

Ügyeljünk arra, hogy este lehetőleg ne együnk nagy mennyiségben nehéz ételeket, szervezetünk számára sokkal egészségesebb a korai vacsora. A rendszeres mozgás az ünnepek alatt is fontos. Ha az időjárás engedi, menjünk ki a szabadba és iktassunk be minden vacsora után egy nagy sétát. Ha mindezeket betartjuk, nem kell aggódnunk az ünnepek miatt – mondta Horváth Péter.

Egy kis „bűnözés” belefér

A Fatum-Nyíregyháza válogatott liberója, Tóth Fruzsina a hétköznapok mellett az ünnepeken is odafigyel az étkezésére, de mint mondja, ilyenkor egy kis „bűnözés” is belefér.

– Hétköznapokon fontos a megfelelő táplálkozás, általában napi háromszor szoktam étkezni, ezt az edzésekhez igazítom, a tréningek előtt fél órával már nem szoktam enni. Karácsonykor, de más ünnepeken is odafigyelek, de ha megkívánok egy szelet süteményt, akkor azt meg fogom enni. Azt tervezem, hogy az ünnepekkor is fogok edzeni egy keveset, és ezzel próbálom majd kompenzálni az esti nassolást.

Véleményem szerint egy élsportolónál alapdolog, hogy egyik hétről a másikra ne hízzon két-három kilót, ezért nekünk mindig fontos, hogy milyen minőséget és mennyi kalóriát fogyasztunk nap mint nap – fogalmazott a liberó.

Édesítőszert használnak

Varga László, a Nyíregyházi SN csapatkapitánya már évek óta a tudatos táplálkozás elkötelezett híve, így karácsonykor is egészséges ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

– Nálunk a hal a legkedveltebb étel, ezért mindenképpen kerül majd az asztalra, a halászlét természetesen kenyér nélkül esszük. A fasírt is csirkehúsból készül, zsemlemorzsa nélkül, csak tojással, köretnek pedig zöldségeket fogyasztunk. A süteményekbe cukor helyett édesítőszert használunk, és olyan tésztát készítünk, amiben nincs szénhidrát, az ilyenkor szokásos bejglit is így esszük.

Alkoholt nem fogyasztok, gyerekpezsgőt szoktunk inni, de abból is olyat, amelyik édesítőszerrel készült, ha a szülőkhöz látogatunk, akkor azért egy-két kupica pálinka lecsúszik, de ez nem jellemző. A két ünnep között a kondicionáló és kardioedzések mellett futást is tervezek – fogalmazott a csapatkapitány.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában