ausztrál bozóttüzek

2019.12.23. 20:00

Emberfeletti küzdelem a lángokkal Sydneyben

Ausztráliában ilyenkor kellemes nyár van, ám az idén hetek óta hatalmas tüzek nehezítik az emberek életét.

A távoli kontinensen, 15 ezer kilométerre innen sok magyar él, köztük olyanok is, akiket korábban nyíregyháziként ismertünk. Kettőjüktől kérdeztük, hogyan élik meg a nehéz napokat.

A turistáknak látvány...

– Ha azt mondom, szinte kibírhatatlan a forróság, már-már nem emlékszünk, mikor volt eső, borzasztó a szárazság, még csak puszta tényeket közöltem – mondja a nyolcvanas évek óta a queenslandi Gold Coaston (Aranyparton) élő Bozsik Tamás, akit tévéműszerészként, szaxofonosként ismertek a régebbi nyíregyháziak.

– A bozóttüzek korábban is gyakoriak voltak, de olyan mostoha időjárás emberemlékezet óta nem volt, mint az idén.

Már több száz ház égett porig, felbecsülhetetlen nagyságú erdőterületek váltak a tűz martalékaivá.

Mi még aránylag szerencsések vagyunk, mert a tűz fészke 200 kilométernyire tombol, bár a füstöt idáig fújja a szél. Lényegében reménytelen az oltás, csak az eső segíthet majd.

Füstködbe borult a város

A Dalmáciából származó Mirjana Asic Nyíregyházán húsz évig orvosként dolgozott, tüdőgyógyász, szakfőorvos, közéleti személyiség volt, 1984-ben ment férjhez Ausztráliába, azóta Sydney-ben él.

– Az újságok világszerte, sőt Magyarországon is többet írnak az ausztráliai tűzvészről, mint amit én tudok – mondta a Kelet-Magyarország érdeklődésére. – Számunkra csak a füstködbe borult város és az égett szag az igazán felfogható, amit még az ágyban is érez az ember, állandóan köhögünk tőle.

...a helybelieknek szenvedés

– Az utcánkról a Rose Bay-i öbölt, ami máskor a zöld alagutat képező fasor végén a kék színű csillogó tengerrel zárul, most szürke füstszagú köd fedi szinte egész nap. Sokan maszkot viselnek. Mi itt, ahol lakunk, eddig nem voltunk közvetlen tűzveszélyben, de nyomasztó a tudat a sok földönfutóvá lett család miatt, akiknek mindenük elégett.

– Ausztráliában mindig voltak tüzek, de ilyet még nem láttunk. Persze S. O. S. megoldás van vagy volt, de hosszú távra sokan elveszítették mindenüket. Nem csak vagyonok lettek semmivé, a lelki sérülések is nagyok, a pótolhatatlan családi képek, emlékek nélkül az ember nehezen tudja újraépíteni magát.

Ádáz küzdelem a tűz ellen

– Az emberi tragédiák mellett nyomasztó a tűz martalékává lett sok szerencsétlen állat, főleg koalák, kenguruk látványa. A tűzvész nagyságát mi már egy hónapja érzékeltük, amikor külföldre utaztunk, s a repülőgépről majdnem egy teljes órán át láttuk az égő erdők füstjét.

És a nagy tűz még csak később támadt fel. A tűzoltók és az önkéntesek emberfeletti erővel dolgoznak, de csekély az eredmény, és nincs eső!

A víztárolók kiürültek, víztilalmat vezettek be, nem szabad locsolni, a kertek kiszáradtak, megsárgult a fű.

– A tüzek még mindig égnek. A Sydney-ben élők számára – így nekünk is – jó hír, hogy csütörtökön a városban tisztulni látszik a levegő. Sajnos a meteorológia bőven 40 Celsius-fok fölötti meleget ígér, még nem tudjuk, mi vár ránk.

Marik Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában