Lékhorgászat

2020.01.30. 13:29

Kihasználták a fagyos időt: lékből horgásztak

Vannak horgászok, akik már december óta arra várnak, hogy kitavaszodjék, míg mások a kemény fagy érdekében fohászkodtak az égiekhez.

Hiába várták, hogy lemerüljön...

Talán már ki is találták olvasóink, ez utóbbiak a lékhorgászok. Az elmúlt hétvégén eljött végre az ő idejük is, volt akkora jég a befagyott tavakon, hogy hódolhattak szenvedélyüknek.

,,Bespájzolt” kishalak

A Nyíregyházán élő Vass István Miklós is élt a lehetőséggel, három-négy éve érzett rá a lékhorgászat izgalmára és különlegességére.

– A barátommal arról beszélgettünk, hogy a Tiszához vagy valamelyik befagyott tóhoz menjünk-e horgászni. Végül úgy döntöttünk, hogy mivel a Tiszához bármikor elmehetünk, most menjünk inkább Tiszalökre a Kenyérgyári-holtághoz. Az ősszel voltunk ott harcsázni, de nem fogtunk egyet sem, két éve azonban a lékből fogtam egy 60 és egy 70 centiméteres csukát. E szép emlék is szerepet játszott abban, hogy Tiszalököt választottuk – elevenítette fel az előzményeket lapunk számára Vass István Miklós.

– A jég 9-10 centiméteres lehetett, megbírta még az én súlyomat is, biztonságképpen azért volt rajtunk kötél. Fejszével alakítottuk ki a két kis léket, s apró kárászokat használván csaliként, vártuk a ragadozók kapását. A kis halakat még az ősszel gyűjtöttük, s otthon tároltuk levegőztetés mellett. Reggel 8 órától délután fél négyig vártuk a csuka és a süllő rablását, de bizony egy sem vette észre a csalihalakat.

Több óra a hidegben

– Nem volt melegünk, mínusz három fok körül lehetett a hőmérséklet. Hiába volt a lábunkon bélelt csizma, a több­órás várakozást a fagyban a lábunk is megérezte.

– Örülök, hogy elmentünk, mert az elkövetkező napokban megint enyhülés jön, így aztán nem tudhatjuk előre, mikor lesz megint biztonságos, megfelelő vastagságú jég a tavakon – fűzte hozzá befejezésül Vass István Miklós.

Hiába várták, hogy lemerüljön...

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában