egészség

2020.02.28. 11:30

A betegség a lélek segélykiáltása

„Meg kell találni azt a dolgot, ami miatt érdemes reggel felkelni, és az védeni fog a betegségektől.”

Fotó: shutterstock

– Ma már az orvostudomány cseppet sem kételkedik abban, hogy a psziché hat a testre, a betegségek hátterében sokszor lelki okok állnak. Ezt erősítette meg Laczkóné Majer Réka előadása csütörtökön a Nyíregyházi Egészségfejlesztési Iroda hetedik partnerségi találkozóján, ahol az onkológiai betegségek kialakulása, kezelése volt a téma.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Neurológiai Tanszék tudományos segédmunkatársa, onkopszichológus kiemelte, a személyiségnek és a lelki tényezőknek szerepük van a daganatos betegségek kialakulásában is.

Sejtszintű stressz

– Készülve a mai előadásra, nekem is volt egy kis lámpalázam, aki izgulósabb fajta, annak az izgalma testi tünetekben is megnyilvánul, kipirul az arca, erősen ver a szíve.

Amikor a lelki vívódások testi tünetekben öltenek formát, pszichoszomatikus betegségekről beszélünk.

A mindennapi stresszhelyzeteket minden személyiségtípus másként dolgozza fel. Van, aki kevésbé tud megküzdeni a stresszhatásokkal, úgy érzi, mintha fogoly lenne saját életében, és nem érzi magát képesnek arra, hogy kilépjen a frusztráló élethelyzetből, nála ezek a megküzdési nehézségek sejtszintre is levetülnek.

Az immunsejtek feszültségteli állapotban sérülékenyek, s nem képesek megakadályozni a „rossz” sejtek elburjánzását, valójában ugyanolyan gátlás alá kerülnek, mint amilyen szorongással, bizonytalansággal teli az élete a lelkileg instabil embernek – vázolta fel Laczkóné Majer Réka.

A szakpszichológus azt hangsúlyozta, amikor rengeteg a munka, nem tudunk magunkra időt szakítani, nem tudunk nemet mondani feladatokra, folyamatosan hajszoljuk az életünket, sejtszinten is kimerülünk.

Nagyon ritka az az ember, aki legalább fél órát tud magára szakítani, hogy kikapcsolja a külvilág gondjait, hogy „megtisztuljon” a lelke.

A legfontosabb a motivációt megtalálni az élethez, van egy japán mondás: meg kell találni azt a dolgot, ami miatt érdemes reggel felkelni, ami éltet... és az védeni fog a betegségektől – így Laczkóné Majer Réka.

Korai felismerés és gyógyulás

– Az emberi szervezetben állandó sejtosztódás megy végbe, minden egyes folyamatban káros sejtek is képződnek, elég egyetlen defekt az ép sejtekben ahhoz, hogy ne legyenek képesek kiszűrni a „rosszakarókat”, máris kialakulnak a rákos sejtek, és osztódni, növekedni kezdenek.

Évek telhetnek el, mire észrevehetővé, kiszűrhetővé válik a daganat. A sejtosztódás üteme kulcsfontosságú, ugyanis időt nyerhet a beteg, ha korai stádiumban felismerik az elváltozást – erősített rá a szűrővizsgálatok fontosságára előadásában dr. Erfán József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház onkológiai osztályának vezető főorvosa.

– A minimum egygrammnyi daganat kiszűrhető a vizsgálatokon, de a megbetegedést egyéb módon is jelzi a szervezetünk: lehetünk ingerültebbek, feszültebbek, fáradékonyabbak – sorolta a főorvos a jeleket, és hozzátette, ma már a legtöbb daganatos betegség korai stádiumban felfedezve jó eséllyel gyógyul, köszönhetően a fejlett gyógyszereknek, az úgynevezett precíziós kezeléseknek.

Ma már a szövettani vizsgálatok után a sejtek biológiai, genetikai adottságához rendelik hozzá a gyógyszeres terápiákat, a korábbinál sokkal nagyobb hatékonysággal.

Az onkológiai kutatásokra óriási figyelem fordul, alátámasztja szükségességét, hogy magas a daganatos elhalálozási szám, az unióban Magyarországon a legmagasabb.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évente 3500-4000 új beteget diagnosztizálnak, a növekedés üteme megállt. A halálozási arány pedig nem rosszabb, mint az ország más területein, 295 a több ezer betegből.

Dr. Erfán József kitért azokra a gyógyult vagy kezelés alatt álló páciensekre is, akik száma várhatóan az egyre hatékonyabb terápiák bevezetésével tovább növekedhet, hiszen ha a daganatos megbetegedések száma nem is csökken, de a korszerű kezelésekkel egyre több emberi élet meghosszabbítható, és lesznek olyan daganattípusok is, amelyek krónikus betegséggé „szelídülhetnek”, köszönhetően az új gyógyszereknek.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában