Egészség

2020.02.25. 16:32

Hamarosan kezdődik a negyvennapos böjt

A böjti időszakban a gabonaféléket részesítik előnyben

Az idén február 26-tól húsvétig tart a nagyböjt. A keresztény közösségekben a húsvét előtti negyvennapos előkészületi, bűnbánati időszak lényege: felkészülés Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére, elmélyülés a hitben a kiengesztelődés és a lemondás révén.

Egészséges felnőtteknek való

A negyven nap alatt, mellőzve a zsíros-húsos fogásokat, tulajdonképpen lehetőséget teremtünk testünk és lelkünk számára a tavaszi megújuláshoz. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól.

A böjtölés csak bizonyos szempontból jelent lemondást, hiszen nem kell sem a laktató, egészséges ételeket, sem a mennyei ízeket nélkülöznünk ez idő alatt.

A fő gabonaféléket, a rizst, az árpát, a kölest, a rozst, a zabot, a kukoricát és a búzát bátran szabad fogyasztani, sokan a soványabb tejtermékeket és a halat sem veszik le a menüről – olvasható az edenkert.hu-n.

Az étkezésnél a mértékletességen van a hangsúly, és sokan a diétát kizárólag a nagyhétre korlátozzák, a 40 nap alatt viszont tartózkodnak azoktól a dolgoktól, amelyekről a legnehezebben mondanának le (édességek, alkohol).

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában