olvasói levél

2020.03.24. 07:49

A cigarettázás „ajándéka”

Beteg vagyok, ez a büntetésem a 44 évig tartó dohányzásért... – vélekedik olvasónk az öndiagnózisa alapján.

Elkaptam a COPD betegséget? Ez a krónikus obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése, amely a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével jár. Semmilyen egészségügyi végzettségem nincs, csak a tapasztalataim alapján írom ezt, mégpedig azért, hogy tanuljanak belőle a nikotinfüggő sorstársaim!

Séta és úszás

A fizikai állapotomra jellemző a gyengeség, kisebb terhelésnél is izzadás jelentkezik, a „kirakatnéző” sétálásnál 50 méterenként meg kell állnom egy kis pótlevegőt venni. Az erdőben jobban bírom a gyaloglást. Az úszás is jót tesz, mondhatni, könnyebben úszok, mint sétálok, de sajnos ritkán élek ezzel a lehetőséggel. Naponta három alkalommal 30-30 perces oxigénkúrákat veszek. Reggelenként tornázom, olykor este is, főleg a karjaimat igyekszem mozgatni, hogy a tüdőm „mocorogjon”.

Szedek immunerősítőt, ettől egy pici javulást tapasztalok. A gyógyszeres inhalálást rögtön az oxigénkúra után kezdem. A sokat reklámozott „csodavíztől” többet vártam, a hegyi só vízben oldva, kipárologtatva többet segít. Sokkal könnyebb a légzésem, persze, a többletterheléstől így is óvakodnom kell. Igazuk volt az ókori doktoroknak, hogy a sóbarlangok sokat tehetnek a tüdő gyógyulásáért!

B. István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában