Meddőség

2020.03.10. 08:19

„Az, hogy Magyarországon ingyenessé vált az eljárás, óriási terhet vesz le a párok válláról”

A 35 év alatti pároknál nagyobb a lombikprogram sikerességének esélye.

A pszichés tényezők is befolyásolják a teherbe esést

A nők nagy része intim kérdésnek tartja a női ciklust, ezért a menstruációval összefüggő rendellenességek, betegségek csak ritkán kerülnek időben a szakorvosok látókörébe. Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők 10 százalékát érintő krónikus, jóindulatú betegség, kialakulásának az oka nem ismert pontosan, a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg és szaporodik a méh üregén kívül, a kismedencében, a petefészekben, illetve a hashártya felszínén, ami fájdalmas menstruációhoz, szervi elváltozásokhoz vezethet.

Az esetek 40 százalékában az endometriózis a meddőséggel is összefügghet – hangzott el a hétvégén az endometriózis-világnapon Nyíregyházán.

Egy év a mérvadó

– A betegség egyrészt anatómiai torzulásokat okozhat a kismedencében, petesejtérési problémákat, ami krónikus gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben. Akadályozhatja a peteérést és a létrejövő embrió beágyazódását – sorolta dr. Tekse István szülész-nőgyógyász, a Róbert Magánkórház meddőségi specialistája.

– Meddőségről akkor beszélünk, ha a nőknél egy év védekezés nélküli nemi élet mellett nem következik be a várt fogamzás. Gyakori, hogy nincs szervi probléma, mégsem érkezik az utód – ennek millió oka lehet.

– A meddőség hátterében pszichés okok is állhatnak, amivel nem tudunk mit kezdeni a meddőségi centrumokban, külföldön a terápia szerves részét képezi a pszichológiai felmérés, elbeszélgetés, itthon ez nem kötelező, de ha szükségesnek látjuk, megkérjük a párokat, menjenek el szakemberhez.

– Az esetek jelentős részében már önmagában ennyi is elegendő a teherbe eséshez, ha nincs szervi vagy hormonális gond – mondta a doktor, és hozzátette: a legfontosabb, hogy ha egy pár bizonytalan, keresse fel a meddőségi centrumokat.

– Nőknél a leggyakoribb meddőségi ok a hormonális egyensúlytalanság és a tüszőrepedés elmaradása. Az ovuláció elmaradása esetén nem lesz elegendő progeszteron a női ciklusban, viszont ösztrogéntúlsúly annál inkább lesz. (Ettől még van menstruáció, tehát az is előfordulhat, hogy a nők észre sem veszik, hogy elmaradt a tüszőrepedés, és így hónapok telhetnek el sikertelen próbálkozással.) Nagyon leegyszerűsítve: a sikertelen babaprojekt hátterében 25 százalékban női problémát találunk, 25 százalékban férfit, és van, hogy mindkettőjüknél diagnosztizálunk eltérést. Tíz százalékban még a tudomány előtt is homályos, miért nem jön a gyerek – tette hozzá dr. Tekse István.

Nem tart hosszú hónapokig

dr. Tekse István

– Amikor elkezdjük a terápiát (lombikprogramot), ezekre a kérdésekre is választ kapunk, sok-sok információhoz jut a kezeléssorozatot vezető szakembergárda a petesejt növekedésével kapcsolatban, a sejtek termékenységének képességéről, a spermiogram pedig a férfiak megtermékenyítőképességéről ad teljes képet. Mint minden gyógyítási területen, itt is fejlődik a tudomány, a lombikprogram személyre szabott, amelyben az életkor számít leginkább (35 év), a hormonok szintje, és hogy van-e endokrin eltérés a páciensnél, vagy nincs. A petefészek stimulációjához beállított hormonkezelés dózisát minden esetben egyénre szabottan a lehető legkisebbre állítjuk be. A lombikprogram mindössze 2 hétig tart, a stimuláció sok mindentől függ, de az sem több mint 8-10 nap.

A terápia sikeressége elsősorban életkorfüggő, a kezelés idején a vizsgálati eredmények elemzéseivel módosítani és növelni lehet a megtermékenyítés esélyét.

– Az, hogy Magyarországon ingyenessé vált az eljárás, óriási terhet vesz le a párok válláról, mert világviszonylatban is nagyon drága kezelésekről beszélünk, amelyek ettől az évtől térítésmentesen vehetők igénybe – mondta dr. Tekse István szülész-nőgyógyász.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában