Nyírtelek

2020.04.01. 11:30

Országos első a nyírteleki Kastélykert-program

Amikor a koronavírus és a karantén nyomasztó fölényben van a napi szóhasználatban, üde kivételnek számít a siker, az elismerés.

A gyerekek megismerték a speciális autó működését, s megtudták, hogy honnan ered a kuka szó | Fotó: óvoda

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az Európai Hulladékcsökkentési Hét apropóján koordinálta a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemeted!” szlogennel kiírt kampányt. Magyarország 410 szemléletformáló, hulladékcsökkentésre ösztönző gyakorlattal lett részese annak a kontinensnyi megmérettetésnek, amelyben 30 ország 16 570 akciója vett részt.

A hazai mezőnyben, az oktatási intézmény kategóriában a Nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde lett az első helyezett, mégpedig a Kuka(cool)­túra programja révén – minderről a napokban döntöttek az illetékesek.

– Környezetünk megóvása a jövő záloga.

Több mint két évtizede foglalkozunk kiemelten a környezeti neveléssel, ez a pedagógiai programunk alappillére.

Nem divatból választottuk, hanem igazi értéket akarunk közvetíteni az óvodás gyermekeinknek, és általuk a családok környezettudatos szemléletét is pozitív irányba formáljuk – reagált megkeresésünkre Czipó Józsefné intézményvezető.

A csörgőtől a cintányéros dobig

– A hosszú évek során rengeteg környezettudatos életmódra ösztönző programot szerveztünk, és az óvodai élet mindennapjaiban is folyamatosan tetten érhető a fenntarthatóságra nevelés. Kétszeres Zöld Óvoda címmel büszkélkedhetünk, és emellett madárbarát óvoda is vagyunk. Természetesnek tartottuk, hogy harmadjára is csatlakozzunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányához. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy rá tudjuk irányítani a figyelmet környezetünk megóvásának a fontosságára.

A gyerekek megismerték a speciális autó működését, s megtudták, hogy honnan ered a kuka szó | Fotó: óvoda

A Kuka(cool)túra elnevezésű program egy hetet ölelt fel, valamennyi napra szerveztek színes, játékos elfoglaltságot a kicsiknek. A nyitónapon hulladékokból készítettek hangszereket: a cérnaorsóból és termésszemekből készített csörgőtől a cintányéros dobig mindenből hangokat varázsolt az alkalmi zenekar. Ellátogattak a nyíregyházi Orosi úti hulladéklerakó telepre, ahol a gyerekek rácsodálkoztak a szeméthegyekre, a válogatóra.

Alaposan meglepődtek azon, hogy a munkások kézzel válogatják át a rengeteg szemetet. Elbeszélgettek arról, hogy a sok szemétnek, a szemetelésnek milyen következményei lehetnek. Látták a gyerekek a nagyüzemi komposztálást, és azóta már az óvoda kertjében is működik mindez, csak kicsiben. Felkereste az óvodát „Szelektív Ákos” az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Játszóházas környezeti nevelési programjával. Hatalmas kockakirakóból rakták ki a kukásautót.

Üzenet a jövő óvodásainak

A természetvédelmi kifestők színezése közben megtudhatták, hogy melyik kép mit ábrázol, és miért fontos. Aztán megérkezett a Kastélykertbe egy kukásautó, amire a biztonságot betartva felmászhattak, a gyerekek beöltöztek, kaptak sapkát, mellényt, dudálhattak, és még ki is üríthették az óvoda konténerét. Megismerték a speciális autó működését, s azt is megtudták, hogy honnan ered a kuka szó: Hans Keller és Jacob Knappich 1898-ban Augsburgban alapította a K. U. K. A. vállalatot, melynek neve a kezdőbetűkből képzett mozaikszó (Keller Und Knappich Augsburg). A program végén leírták, lerajzolták és egy kapszulába tették tapasztalataikat, amit közösen elástak az óvoda kertjében, hogy üzenjenek a jövő óvodásainak.

Intézményünk óriási sikernek ítéli meg ezt az országos elismerést, ami a több évtizedes kitartó munkánk eredménye.

– Külön dicséret illeti a projekt felelősét, Fehér Zoltánnét és valamennyi lelkes munkatársamat, aki a programokat sikeresen megvalósította – jegyezte meg Czipó Józsefné. Bárcsak újra együtt örülhetnének a közös sikerüknek!

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában