Gyorsan elkészül, egészséges és finom

2020.04.19. 09:18

Új ételeket talált ki a mátészalkai anyuka, már több mint 800 receptje olvasható!

A kétgyermekes édesanya szerint ebben a helyzetben az előre gondolkodás és a tervezés a legfontosabb.

A Mátészalkán élő Tóth Judittal több mint két évvel ezelőtt találkozhattak olvasóink lapunk hasábjain: a kétgyermekes édesanya története azt igazolja, hogy akár egy betegségnek is lehetnek pozitív hatásai, és hogy a hátrányból akár előnyt is kovácsolhatunk.

Tóth Judit gyorsan elkészíthető ételeket tesz a család asztalára

Rövid idő alatt, egyszerűen

Amikor kiderült, hogy a lánya gluténérzékeny, elkezdett mindent felkutatni, amit a témában lehet, hiszen továbbra is szeretett volna változatosan főzni, de immár gluténmentesen.

Kísérletezgetett, új ételeket talált ki, és le is jegyezte őket – ma már több mint nyolcszáz receptje olvasható az oldalán. Rájött, hogy nemcsak egészségesebben, de sokkal változatosabban is étkeznek, mint korábban, anélkül, hogy úgy érezné: bármiről is le kell mondania. Rövid idő alatt szembesült azzal, hogy sokan szenvednek valamilyen érzékenységben, ezért elkezdett előadásokat tartani az életmódváltás lehetőségeiről óvodákban, iskolákban, intézményekben.

Tudja, hogy a családanyák mennyire elfoglaltak, ezért arra törekszik, hogy az ételei a lehető legegyszerűbbek legyenek, és legfeljebb fél óra alatt elkészüljenek. Azóta egyre többen fordulnak hozzá tanácsért – most mi is ezt tettük, hogy megkérdezzük, mit ajánl az otthon lévő szülőknek: mit főzzenek úgy, hogy az egészséges és tápláló legyen, de rövid idő alatt elkészüljön.

Vonjuk be a gyerekeket!

– Most mind a két gyermekem itthon van: a fiam egyetemista, aki nagyon szeret enni, és mivel a lányom ételallergiás, kétfelé főzök – mondta lapunknak Judit, aki szerint ebben a helyzetben a legfontosabb a tervezés, az előre gondolkodás.

– Hetente egyszer megbeszéljük a családban, hogy ki mit szeretne enni, így előre meg tudom tervezni, hogy melyik napon mit készítsek. Nagyon fontos, hogy a reggeli tartalmas legyen – ehhez tökéletes például a házilag készített tortilla. Nem kell hozzá más, csak kukoricaliszt és két tojás, percek alatt megsül, ráadásul olcsó, ha pedig elkészül, megtölthetjük zöldséggel, sonkával, reszelt sajttal.

– Gyakran készítek tojásmuffint is: a tojásba belekeverek zöldségeket, felvágottat, sajtot, nagyon finom, és tíz perc alatt készen van. Tízóraira süthetünk zabkekszet vagy készíthetünk otthon müzliszeletet – ezek kevés alapanyagból, rövid idő alatt elkészíthetők, akár négy–öt napig is elállnak. És van még egy jó „tulajdonságuk”: az elkészítésükbe a gyerekeket is be lehet vonni.

Kiváló köretek

– Azt tapasztalom, hogy a közös sütés, főzés kiváló program, nagyon sok haszna van. Egyrészt ha a gyerekek is részt vesznek valaminek az elkészítésében, biztosan meg is kóstolják, így azokat a zöldségeket is megeszik, amiket egyébként nem. Ha elmondjuk nekik, hogy melyik alapanyag mire való és miért hasznos, bővítjük az ismereteiket, ha süteményt díszítenek, azzal kiélhetik a kreativitásukat, a sütés és főzés pedig helyettesíthet egy környezet- vagy technikaórát – mondja Judit, aki ebédre gyakran készít krémleveseket, és szívesen használ az ételekhez sütőzacskót.

– Nagyon szeretem, mert mindent bele lehet tenni: húsokat, zöldségeket, krumplit, ráadásul nem kell hozzá zsiradék, és megmaradnak benne az ízek, a tápanyagok. Csak beteszem a sütőbe, nem kell mellette állni, és azzal, hogy a végén a zacskót kidobom, a mosogatás is meg van oldva.

– Sok háziasszony ódzkodik az újdonságoktól, pedig csak egy kis nyitottságra van szükség ahhoz, hogy finomságokkal gazdagítsák a családi étkezéseket: a kuszkusz és a bulgur is kiváló köret, ahogy a csicseriborsót is érdemes beiktatni az étrendünkbe – mesélte lapunknak a mátészalkai édesanya, aki a jelenlegi időszakban is arra törekszik, amire az év minden napján: egészséges, könnyen elkészíthető ételeket tenni a család asztalára.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában