autóvilág

2020.05.06. 16:26

Elhunyt a legelső Mustang megtervezője

A Mustangból csak az első 18 hónapban több mint egymillió talált gazdára az autószalonokban

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Gale Halderman, az első Mustang megrajzolója. Az ő tervei alapján készült az első Mustang. A Ford és a Mercury tervezői között hirdettek pályázatot, és Halderman rajza nyert.

Halderman és tervezői csapata készítették el a Mustangot. A széria a mai napig a kézjegyeit viseli az álló tripla hátsó lámpával és a logójával.

A Bond-filmben is láthattuk

A Ford Mustang egy Ford Motor Company által készített személyautó, eredetileg a Ford Falcon compact alapjaira építve, de egy sokkal erősebb izomautó, eredeti nevén pony car.

Az első példány Dearbornban 1964. március 9-én gurult le a futószalagról, nem sokkal később 1964. április 17-én, a New York World’s Fairen csodálhatták meg az érdeklődők.

Az amerikai televíziós há­lózatban április 19-én mutatták be. A Goldfinger című James Bond-filmben 1964 szeptemberében láthattuk. Az egész típussorozat meghatározó az autóvilág történelmében.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában