Tojáskérdés

2020.05.19. 08:59

Mi az a vérpöttyszerű valami néhány tojásban? Nem biztos, hogy akartad tudni...

A tojással érdemes óvatosan bánni, mert mindenki tudja, hogy ha már nem ehető, nagyon könnyen ételmérgezést lehet kapni tőle.

Forrás: ripost.hu

Olykor-olykor olyan tojással is találkozhatunk, amiben egy különös, vérfolt szerű valami lebeg a közepén – ijesztő látvány, sokakban felmerült a kérdés, hogy mi lehet az, és egyáltalán szabad-e az ilyen tojást megenni.

Fotó: ripost.hu

A Huffington Post magazinnak Michael Darre, a Connecticut-i Egyetemen baromfitudományok professzora magyarázta el, hogy mit jelent ez a vérpötty, és ártalmas-e.

Elmondta, sokan azt hiszik, a vörös pötty azt jelenti, hogy a tojás megtermékenyült, miközben a valóság az, hogy a tojásba kerülhet egy kis szövet a tyúk petefészkéből, ahogy megindul a pete a tojáscsatornába. Legtöbbször házi tojásnál fordulhat elő, hiszen a nagyüzemi válogatásnál átvilágítják a tojásokat, és nem kerülhet be a forgalomba, amiben folt van. Ezzel együtt a vérpöttyös tojás nagyon is ehető, bár érdemes a vérfoltot kiszedni belőle egy késheggyel.

A professzor további tojásanomáliákat is megmagyarázott: például a fehérjében úszkáló barna folt nem más, mint egy apró szövetdarab, ami a tyúk testéből szakadt le, ahogy a tojás haladt odabent az útján – és ettől még ehető.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában