Egészség

2020.07.11. 19:31

Mit egyen gyermekünk a nyári szünetben?

Forrás: illusztráció / shutterstock

Véget ért az idei tanév, de a szünetben is kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk gyermekeink étkezésére. A szünidei egészséges táplálkozáshoz Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országosok Szövetségének (MDOSZ) elnöke ad hasznos tanácsokat a szülőknek.

Az első – és sokak által jól ismert – lépés, hogy ne maradjon ki a reggeli a lurkók mindennapi étkezéséből. Az MDOSZ elnöke a webbeteg.hu-nak elmondta, a szünetben nem muszáj korán kelni, de törekedjünk arra, hogy csemeténk ne aludja át a reggeli idejét, hiszen ezzel az egész napi étkezési ritmus felborul.

Napi öt étkezés legyen

– Nagyon fontos, hogy a vakáció alatt is biztosítsuk gyermekünknek a napi ötszöri (három nagyobb és két kisebb) étkezést. Arra is figyeljünk, hogy nyáron se maradjon ki az étrendből a főtt étel, ha hétköznap nehézkesen megoldható a főzés, érdemes hétvégén nagyobb adagot készíteni, melyet lefagyasztva és kiporciózva a gyerek magának is meg tud melegíteni. Ezzel nem csupán változatossá tehetjük a gyerekek étrendjét, de azt is kontrollálhatjuk, hogy mit és mennyit esznek egy nap – árulta el Kubányi Jolán. A strand büféiben is érdemes odafigyelni az étkezésre: remek választás lehet a gyros sok zöldséggel, de a főtt kukoricával is támogathatjuk csemeténk egészségét.

– A magas zsírtartalmú ételek, mint a lángos vagy sült krumpli esetében azonban ügyeljünk arra, hogy gyermekünk lemozogja az elfogyasztott kalóriákat, esetleg válasszunk ezekből kisebb adagot. A fagylaltból is érdemes beérni egy-két gombóccal – emelte ki az elnök, aki a folyadékbevitel fontosságát is hangsúlyozta, hozzátéve, a legtöbb gyümölcs 85-90 százalék vizet tartalmaz, így nagyon hatékonyak a folyadékpótlásban.

– A szülői iránymutatásnak hatalmas szerepe van abban, hogy a gyerekek megszeressék az egészséges táplálkozást, nem is beszélve a közös étkezések emocionális hasznáról, összetartó erejéről – részletezte Kubányi Jolán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában