„zölddé” tett autómosás

2020.07.22. 11:30

Nanotechnológiás autómosás – „Az új módszerrel képtelenség olyan eredményt elérni, amit én a kollégáktól elvárok”

Hihetetlenül kevés vizet igényel, de a szakember szerint nem árt vigyázni az új módszerrel.

Magasnyomású mosóval hatékonyan és víztakarékosan tisztíthatjuk meg autónkat

Forrás: shutterstock

Számos autótulajdonos félti, óvja járgányát, s törekszik arra, hogy az mindig teljes pompájában várja az újabb utakat. Az ivóvíz védelmében többen ellenzik az otthoni autómosást, az pedig köztudott, hogy az ipari mosók durva keféi ártanak a fényezésnek. Számukra jelenthet megoldást az autómosás új vívmánya, a nanotechnológiás tisztítás, mely a hirdetések szerint otthon is könnyen elvégezhető.

Néhány éve még sokan butaságnak tartották a víztakarékos autómosást, de a piac átalakulásából jól látszik, hogy nem elvetélt ötlet az autók „zöld” megtisztítása. A becslések alapján az ágazat két év alatt mintegy tizenötszörös növekedést mutatott – írja a Greenline autómosó a közleményében. A nanotechnológiás autómosás népszerűsítői szerint a járművek megtisztításához mindössze néhány deciliter vízre van szükség, ellentétben a hagyományos eljárással, mely – szerintük – 100-150 liter vizet igényel. A számok közötti óriási differencia azonban elgondolkodtató, ezért lapunk utánajárt, mennyire hatékony valójában a nanotechnológiás autómosás.

Tóth Bence, a nyíregyházi Dwash Autómosó és Autókozmetika tulajdonosa kérdésünkre elárulta, alaptalanok és túlzóak a új technológia hirdetéseiben szereplő adatok, hiszen a legalaposabb autómosás sem igényel 100 liter vizet. A Budapesten már több mint 30 helyen elérhető szolgáltatás még igencsak hagy kívánnivalót maga után, s nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás az iparág „zöldítésére”.

Folyamatos fejlődés

Az eljárás lényege, hogy csupán egy-két lépcsőssé teszi az egyébként öt-hat lépésből álló mosási folyamatot, s a nanorészecskék a karosszéria és a kosz közé ékelődve egy egyszerű törléssel távolítják el a felgyülemlett szennyeződést. A megtakarított idő és vízmennyiség valóban kecseg­tetően hangzik, de az egyik új autómosó-franchise sajtóközleménye arról nem számol be, hogy a szennyezett rongyokat és nanorészecskéket hogyan kezelik.

Tóth Bence szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezik a szakmában, elmondása szerint az autómosással kel és fekszik, így számos új technológiáról hallott már az évek során.

– Ez az iparág is folyamatosan fejlődik és változik, mint annyi más a világon. Az autómosást több módon szeretnék „zölddé” tenni, de hogy egy autót mindössze néhány deciliter vízzel le lehessen mosni, az véleményem szerint kivitelezhetetlen. Az új módszerrel képtelenség olyan eredményt elérni, amit én a kollégáktól elvárok – árulta el Tóth Bence, aki a nanotechnológiás autómosás hibáiról is mesélt lapunknak.

Kárt tehet a fényezésben

– A hirdetések néha óriási butaságokat állítanak, amikor azt mondják, 100 liter víz kell a gépjárművek megtisztításához. Az autókat magasnyomású mosókkal tisztítjuk, melyek akár 150 baros nyomásra is képesek. A berendezés nem nagy vízmennyiséggel, hanem magas nyomással dolgozik, ráadásul igencsak kevés vizet használ. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a téli időszakban rengeteg szennyeződés gyűlik össze a járművek kerékjárataiban, amit szintén nem lehet néhány deciliter vízzel eltávolítani. Ha pedig erre nem terjed ki az autómosás, akkor hogyan nevezhetjük tisztának a gondjainkra bízott autót? – emelte ki az új technológia hiányosságait Tóth Bence, aki negatív tapasztalatait is megosztotta olvasóinkkal.

– Budapesten olyan szolgáltatás is van, hogy a parkoló autóhoz mennek ki az autómosók, és helyben végzik el a tisztítást. Egy barátom sajnos élt is lehetőséggel, s a mosás végére csúnyán összekarcolták az autóját. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy belássuk: ha egy ronggyal – legyen az bármilyen jó minőségű – törölgetik a karosszérián lévő koszt, akkor a kemény homokszemcsék pillanatok alatt kárt tesznek a fényezésben. A másik probléma, hogy a nanotechnológiás anyagok elfedik az általuk okozott karcolásokat, így az ügyfél csak később szembesül az okozott kárral – tudtuk meg Tóth Bencétől, aki az iparág „zöldítésének” sokkal hatékonyabb módszereiről is mesélt.

– A víz önmagában nem tudja eltávolítani a szennyeződéseket, ehhez mindenképpen előmosó vegyszerekre van szükség. A tisztítószerekből számos környezetbarát termék érhető el a piacon, gondolok itt az enzimes előmosókra vagy a pH-semleges felnitisztítókra. A cégnél mi is az enzimtechnológiával készült termékeket használjuk, melyek környezetbarát alapanyagokból készültek – ismertette a hatékony, „zöld” autómosás lehetőségeit a Dwash tulajdonosa.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában