Vásárosnamény

2020.08.27. 20:00

Egy boldog ember Vásárosnaményból

Nagy Gábor virágkötő első felnőtt Európa-bajnokságára készül.

Fotó: Rádi Bálint

Öt éve foglalkozik versenyzéssel a vásárosnaményi Nagy Gábor. Azóta nem csupán a hazai virágkötészeti bajnokságot nyerte meg, de ifjúsági Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. Most első felnőtt-kontinensviadalára készül.

Öt éve versenyez

Nagy Gábor munkáit elnézve elsőként az érzékenység, a kifinomultság, a szelídség és az alázat jut az eszembe, mindamellett, hogy a 25 éves fiatalember tele van kreativitással.

– Tizenhárom évvel ezelőtt nyitották meg a szüleim a virágüzletüket – mondja Nagy Gábor –, és már a kezdetektől ott voltam velük a boltban, mert érdekeltek a virágok és a virágkötészet is. A versenyzést öt évvel ezelőtt kezdtem el, ami lényegében egybeesett édesanyám mestervizsgájával, ami után ő is elkezdett versenyezni.

Nagy Gábor
Fotó: Rádi Bálint

A virágkötészet a legtöbb munkához hasonlóan nagyobbrészt rutinfeladatok megoldásából áll, de akiben van a kreativitás, itt is megtalálja a módot arra, hogy kiteljesedhessen.

– A virágüzletes és a versenyzős virágkötészetet valóban ketté kell választani – tudjuk meg a vásárosnaményi fiatalembertől.

– Az előbbi egy hétköznapi változat, azt készítjük el, amire a vásárlónak szüksége van, amit a vevő kér. A másik része ennek a szakmának a versenyzés és a virágkötészeti bemutatózás. Ez utóbbi már művészet, ehhez egy másfajta szemléletmód kell. Itt nagyobb szerepet kap a kreativitás, a művészi beállítottság, hogy megtaláljuk egy anyagban, formában azt, aminek a segítségével egy eredeti, új dolgot tudunk alkotni a virágok segítségével. Ez a kettő néha összeér, hiszen nálunk a virágüzletben vannak hagyományosabb csokrok, de arra is törekszünk, hogy különlegesebb összeállításokkal is találkozhassanak a hozzánk betérők, mert vannak olyan vásárlóink, akik ezeket az egyedi összeállításokat igénylik.

Ötlettől a megvalósításig

Ahhoz, hogy valaki művészeti igényességgel tudjon a virágkötészettel foglalkozni, nem elég az elhatározás, hanem sajátos tehetség is szükségeltetik.

– Régebben képzőművészettel is foglalkoztam, illetve a festészet és a szobrászat a mai napig nem tűnt el teljesen az életemből, de valahogy a virágkötészetben találtam meg azt, amelyben igazán ki tudom fejezni önmagam. Az alkotásaimat a virágkötészet és a képzőművészet találkozása jellemzik. Az, hogy a virágból vagy egy tárgyból indulok ki, teljesen változó. Folyamatosan jár az agyam, mindig egymást kergetik az ötleteim. Amikor úgy érzem, hogy jó irányban indul el az adott ideám, akkor meg is valósítom. Ehhez bárhonnan jöhet az inspiráció, akár a természetből, a divat világából, az építészetből, a zenéből vagy a táncból. Volt, hogy megláttam egy színt, egy formát és ez indított el egy olyan gondolatot, amelyet továbbfejlesztve, kiegészítve végül a munka elkészült. Az alkotás sosem tervezett dolog, hagyom a fejemben a gondolatokat érlelődni, és amikor megszületik bennem az alkotás, akkor megvalósítom.

Bemutatók, oktatások

Az ifjúsági Európa-bajnokság megnyerése után jövőre a felnőtt-kontinensviadalon indul Nagy Gábor.

Fotó: Rádi Bálint

– Két éve, 2017-ben nyertem meg a felnőtt magyar bajnokságot, akkor volt Belgiumban az ifjúsági Európa-bajnokság, ahol Magyarországot képviselhettem. Ott indult a nemzetközi virágkötői karrierem. Az idén lett volna az Eb, de ezt a vírushelyzet miatt áttették jövő tavaszra, így ott fogom majd képviselni az országot. Ez a verseny más lesz, mint a többi, mert a Florint, a nemzetközi virágkötő szervezet vezetői úgy döntöttek, megnyitják a versenyt azok számára is, akik nem európai országokból neveznek. A versenylehetőségek száma a virágkötészetben szinte végtelen – fogalmaz Gábor, és hozzáteszi: ha valaki belekerül ebbe a körbe, akkor egyéni döntés, hogy néhány csak néhány megmérettetésen vesz részt, vagy szeretne minél több viadalra eljutni.

– Jelenleg a fővárosban élek és dolgozok, mert a hazai virágkötészeti élet központja Budapest és környéke, de gyakran hazajárok a szüleimnek segíteni, semmiképpen sem szeretnék tőlük elszakadni, hiszen a vásárosnaményi virágüzlet családi vállalkozásként működik. Egyre több helyre hívnak külföldre bemutatókat tartani, oktatni. Azt csinálom, amit szeretek, alkotok, boldog embernek érzem magam – jegyzi meg Gábor.

JG


 

Versenyek

Advent 2015 – 3. hely, felnőttkategória

WorldSkills Abu Dhabi magyarországi válogatóverseny, 2016 – 1. hely

Legszebb őszi csokor, 2016 – 1. hely

Advent 2016 – 2. hely, felnőttkategória

I. Menyasszonyi csokor verseny, 2017 – 2. hely

Magyar virágkötészeti bajnokság, 2017, Tata – 1. hely

Eurofleurs 2017, Belgium – 1. hely

Floral Fundamentals magyar nagykövetté választás, 2018

Fusion Flowers Chrysanthemum verseny, 2018 – nyertes munka

Fusion Flowers 2018 Év Nemzetközi Virágkötő Dizájnere verseny – 2. hely

Fusion Flowers és Danziger Gypsophila verseny, 2019 – nyertes munka

Válogatóverseny a 2021-es Európa-bajnokságra (Europa Cup 2021) – 1. hely

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában