Ne tartsd a csap alá!

2020.08.17. 08:34

Megdöbbentő: veszélyes megmosni a nyers csirkehúst főzés vagy sütés előtt?

Nem új keletű a vita arról, hogy meg kell-e mosni a nyers csirkehúst, mielőtt betennéd a fazékba vagy a tepsibe: a legtöbb háziasszonynak szinte automatikus mozdulat a csap alatt átöblíteni a húst, mielőtt a fazékba vagy a sütőbe kerülne. Ám úgy néz ki, ezzel nagy hibát vétenek...

Forrás: illusztráció / shutterstock

A világ egészségügyi hatóságai szerint abszolút nem jó megoldás a nyers húst megmosni: A nyers csirkehúsban, és annak felületén ugyanis sokszor fordulnak elő olyan baktériumok, mint a szalmonella, vagy a campylobacter, amelyek súlyos ételmérgezést is tudnak okozni. Ezek a hőkezelés, vagyis a sütés-főzés közben eltűnnek, de ha nyersen megmosod a csirkehúst, a csap alól szétspriccelő cseppecskékben bizony ott vannak.

Szóval ahelyett, hogy a mosással eltávolítottad volna ezeket a kórokozókat, ahogy szeretnéd, inkább növeled a fertőzés esélyét.

Ráadásul a baktériumok egy másik része olyan szorosan tapad hozzá a húshoz, hogy súrolhatod akárhogy, nem tudod eltávolítani. Vagyis sokkal jobb, ha inkább a hőkezelésben bízol, mint a mosásban.

Forrás: ripost.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában