Nyíregyháza

2020.08.04. 15:30

Sóstó nem csak a kikapcsolódás centruma, kincsestár is

Az élménytúrán szó esett a kisvasút múltjáról és jövőbeni lehetőségeiről is.

Csoportkép készült a túrázókról a Tófürdő bejáratánál

Fotó: Palicz István

Élménytúrára invitálta a Sóstófürdő múltja és jelene iránt érdeklődőket a közelmúltban Ágoston Ildikó, a városrész önkormányzati képviselője. A kétórás körbevezetés során számos látványosságot, nevezetességet megtekintett a jó öreg székelykaputól útnak induló csoport.

A résztvevők egyike, a nyíregyházi gyökerekkel rendelkező, Pécsen élő egyetemista, Harman Zsófia így összegzett az élménydús, hangulatos, informatív séta után: – Korábban, amikor a Kertvárosban élő nagyszüleimnél nyaraltam, legfeljebb az állatparkba, a strandra és a múzeumfaluba jutottunk el, amikor Sóstón jártunk, és csak a kikapcsolódásé, a szórakozásé volt a főszerep. Ezután a „történelmi” túra után még inkább a szívembe zártam Nyíregyháza ékszerdobozát!

Lenyűgöző látvány volt

– Idegenvezetőnktől, Ildikótól megtudtam, hogy az idén felújítják a székelykaput, amelynek van egy 100 évvel később született „kis testvére” a sóstói piacnál. Mesélt a 30 hektáron elterülő, ötezer egyeddel, félezer állatfajjal büszkélkedő Nyíregyházi Állatparkról is. Megcsodáltuk a parkot, a Nyírség hársfáit, mintha egy botanikus kertben jártunk volna.

Hallottunk a Tófürdő történetéről, a (szerencsére) meghiúsult szikvíztelep tervéről, a hatalmas gyógyvízkészletről, magunk elé képzeltük a tó partján engedéllyel mosó nőket 1794-ből.

– Jártunk a szerelmesek szigetén, szó esett a kisvasút múltjáról és jövőbeni lehetőségeiről is. Kívülről és belülről egyaránt lenyűgöző látványt nyújtott az állatparkhoz tartozó Pangea Hotel, gondolok itt a dinoszauruszparkra, az Életfára, az „állati jó” szobákra. Az egykor szebb napokat látott Krúdy Vigadó, majd a Fürdőház és a Svájci Lak megtekintése után élménytúránk a Hunguest Hotel Sóstó bejárásával zárult.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában