Nyíregyháza

2020.08.29. 11:06

Közösségben dolgoznak az orvosok

Ez már nem úttörő kezdeményezés, hanem immár a mindennapok része.

Új fogalommal ismerkedhettek meg az utóbbi időszakban az orvosok és a betegek: ez a szó praxisközösség. Lényege, hogy a gyógyítómunka érdekében az egészségügyi szakemberek szorosabbra fűzzék egymással a kapcsolatot, s együtt határozzák meg azokat a célokat, amelyeket el szeretnének érni a betegségek megelőzésében. Ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy összefogással könnyebb műszereket beszerezni, szakgyógyászokat alkalmazni.

Nyíregyháza két háziorvosi praxisközössége már egy éve végzi a lakosság körében a prevenciós tevékenységet, s projektzárásként szombat délelőtt szűrőnapot rendeztek a Szent István úti önkormányzati rendelő melletti füves területen. Sokan felkeresték az orvosokat és a szakszemélyzetet, hiszen az egészségügyi szűrések mellett tanácsokat kaphattak többek között a táplálkozással, a lelki egészséggel, az életmóddal, a mozgásszervi, valamint a szív és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban.

– A praxisközösségekbe úgy álltak össze az orvosok, hogy átfogják a gyermekek, a felnőttek és az időskorúak ellátását. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pályázatot hirdetett a praxisközösségek számára Három generációval az egészségért címmel azzal a prevenciós céllal, hogy fejlődjön az egészségügyi alapellátás, s együttműködjenek az alapellátásban résztvevő szereplők – bevonva ugyanakkor a szakellátást, az Egészségfejlesztési Irodákat, valamint a területi és települési önkormányzatokat – avatta lapunkat a részletekbe dr. Ujhelyi János gyermekgyógyász főorvos, a Makk Marci Praxisközösség szakmai vezetője.

– Ezen a zárórendezvényen bemutatjuk, mit is csináltunk az elmúlt év során. Sikeresen befejeztük ezt a projektet, mérhető az egészségfejlődés a lakosság körében.

A praxisközösség bebizonyította, hogy összefogással, együttműködéssel el lehet érni olyan célokat és fejlesztéseket, amik egyedül nemigen mennének.

Dr. Soós Zoltán háziorvos, a Nyíregyházi Egészség Praxisközösség szakmai vezetője is jó megoldásnak tartja az orvosok közösséggé szerveződését.

– A két praxisközösség összesen tizenhét orvost fog össze. Ezek a szakemberek vállalták, hogy az alaptevékenység mellett emelt szintű szűrővizsgálatokat is végeznek, s erre a munkára pályázat keretében kaptunk plusz forrást. Eszközöket tudtunk vásárolni, illetve az egy éves projekt során tudtunk alkalmazni a praxisközösségekben plusz szakdolgozókat, például dietetikust, gyógytornászt, pszichológust, gyerekpszichológust. Ez azért volt fontos, mert egy orvos esetében nem költséghatékony egy ilyen szakember foglalkoztatása. Mi már az első pályázati kiíráskor megalakítottuk ezt a két praxisközösséget, azóta már Nyíregyházán több hasonló orvosi közösség működik. Csak ez a két praxisközösség 22-23 ezer emberről gondoskodik, de ha mindegyiket figyelembe veszem, a város lakosságának a fele részesül ilyenfajta ellátásban.

Úgy is fogalmazhatnék, hogy a praxisközösség már nem úttörő kezdeményezés, hanem immár a mindennapok része.

A szűrőnapra ellátogatók betekinthettek az ottani háziorvosi rendelőkbe is, ahol mindenhol a szemnek kellemes zöld szín uralkodott.

– Az önkormányzati rendelőben két praxis működik. Itt egykoron idősek klubja működött, azt alakították át tavaly rendelővé. A műszerek beszerzéséhez felhasználtunk állami, önkormányzati és saját forrást is. A zöld színt tudatosan választottuk, a felsőm sem véletlenül ilyen, hiszen a zöld megnyugtatja az embert. Olyan árnyalatait próbáltuk felhasználni, amelyek felpezsdítenek, jobb kedvre derítenek úgy a betegeket, mint bennünket.

MML

Ezek is érdekelhetik