Autóvilág

2020.08.27. 07:00

Újra magához tért az e-matrica-vásárlás

Bővülést hozott a pandémiás helyzet az e-matricák online vásárlásában.

Kényelmi díj nélkül lehet e-matricát váltani mindazoknak, akik a sztrádákra hajtanak

Forrás: NÚSZ ZRT. / FÜLÖP ILDIKÓ

Mint az élet sok területén, a koronavírus-járvány átalakította a vásárlási szokásokat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai arról tanúskodnak, hogy az első fél évben értékesített autópálya-matricáknak már több mint a felét nem a benzinkutakon vették meg a járművezetők. Magyarán a töltőállomások részesedése az eladott matricák darabszámát illetően ötven százalék alá csökkent. Ugyanakkor az elektronikus értékesítési csatornák népszerűsége nőtt az autópályamatrica-vásárlók körében.

Fotó: NÚSZ ZRT. / FÜLÖP ILDIKÓ

Optimalizált oldal

– Az esztendő első hat hónapjában huszonöt százalékkal kevesebb e-matrica fogyott a benzinkutakon: összesen 5,45 millió kelt el – közölte Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) vezérigazgatója. Nem pusztán az „e” iránti érdeklődés csökkent, az egyéb fizikai eladóhelyek – hipermarketek, utazási irodák, speditőrök – értékesítése is mérséklődött. Az összes fizikai eladóhely részesedése 74 százalékra, azaz mintegy 4 millió darabra csökkent az előző évi 80 százalékról. Ellenben kevésbé viselte meg a járványhelyzet az elektronikus (applikációs, SMS-es, webes) csatornákon értékesítő viszonteladókat, akiknek a részesedésük az elmúlt években fokozatosan nőtt, az első fél évben pedig már közel 26 százalékot ért el.

A NÚSZ Zrt. jelenleg közel kétezer viszonteladó céggel, illetve értékesítőhellyel áll kapcsolatban. A cég bevétele a saját online értékesítési csatornáján, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon mintegy 10 százalékkal nőtt az idei első fél évben.

– Társaságunk a gyakori tévesztések, elírások elkerüléséért a mobilra is optimalizált oldalát javasolja. Ezen a felületen a regisztráció során minden adatot csak egyszer kell megadni, ezért a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztések esélye is nulla. Ráadásul ez az egyetlen olyan elektronikus csatorna, ahol kényelmi díj nélkül lehet e-matricát váltani. A vásárlások itt folyamatosan nyomon követhetők, visszakereshetők, és még a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell megőrizni két évig.

A NÚSZ Zrt. PR és Kommunikációs Osztályánál konkrétan arról érdeklődtünk, hogy Szabolcs-Szatmár-Beregnek milyen pozíció jutott az országos összevetésben:

Megyei adatok

„Az első fél évben a Szabolcs-Szatmár-Beregben lévő fizikai eladóhelyeken a közlekedők összesen mintegy 133 ezer e-matricát vásároltak, amiből valamivel több mint 80 ezer kelt el a megyei töltőállomásokon. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az e-matrica-értékesítések száma körülbelül 33 százalékkal csökkent 2020 első hat hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest a megyében lévő fizikai értékesítőhelyeken. A töltőállomások e-matrica-értékesítése 33 százalékkal esett vissza ugyanezen időszakokat tekintve.

A jelzett intervallumban áprilisban vásárolták a legkevesebb autópálya-matricát a közlekedők: mindössze 7 ezer vignettát váltottak a megyei értékesítőhelyeken. Májusban már elkezdett magához térni az e-matrica-értékesítés, amely júniusra már meghaladta a 21 ezer darabot Szabolcs-Szatmár-Beregben.”

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában