Labor Café

2020.09.03. 12:35

Kinőtték a régi helyüket

Költözik a Labor Café, a megyeszékhely kulturális negyedében találtak a korábbinál tágasabb otthonra.

Ezen a héten minden a helyére kerül

Fotó: Fekete Éva archívuma

– Egymást érik a telefonok, mindenki aggódva hív, hogy mi lesz velünk, miért búcsúzunk a Bethlen Gábor utcától.

– És miért? – tettük fel az egyszerű kérdést mi is Fekete Évának, miután olvastuk a keddi Facebook-posztját. A Labor Café vezetőjének hangjában mosoly bujkált, míg elújságolta: kinőtték a régi helyüket.

Két nap alatt átpakoltak

– Már amikor beköltöztünk, sejtettük, hogy kicsi lesz, de mióta a járványügyi intézkedések előírják a másfél méteres távolság megtartását, tudjuk is, hogy nagyobb térre van szükségünk a foglalkozások, előadások, koncertek biztonságos megtartásához. A veszélyhelyzet idején éppen ezért végig zárva volt a Labor, nem akartunk kockáztatni – árulta el a nyíregyházi adománykávézó és közösségi tér megálmodója.

Fekete Éva kifejtette: mivel az elsődleges céljuk nem a vendéglátás, folyamatosan kereste a megfelelő helyet, ami otthont adhat közösség­építő és szemléletformáló programjaiknak, melyeken általában nagy létszámú csoportok, középiskolás osztályok vesznek részt. S bármennyire is szerették a Bethlen Gábor utcai zugukat, bármennyire is hálásak, amiért a járvány idején a bérbeadók maguk ajánlották fel, hogy fizessenek csökkentett bérleti díjat, nehéz szívvel, de tovább kellett állniuk.

– Ezt diktálta a józan ész, az új helyünkön, a Benczúr tér 19. szám alatt nemcsak a kávézó területe nagyobb, hanem a raktár is, ami az adománygyűjtésekkor jól jön.

Önkénteseik segítségével két nap alatt átpakoltak, már „csak” a takarítás és a tér berendezése, csinosítása van hátra a nyitásig.

Klubkoncertek, rendezvények

– Szeretnénk szűk körű klubkoncerteket tartani, és ahogy korábban, különböző családi és baráti rendezvényeknek helyet adni – sorolta a terveket az országosan is egyedülálló adománykávézó vezetője. Fekete Éva hozzátette: – Külön öröm, hogy a Labor – ami tiszta fúziója a közösségnek, kultúrának, oktatásnak – a város kulturális negyedében, a színház, a múzeum közelében működik tovább. Ehhez természetesen a jövőben is támogatókra van szükségünk. Bízunk benne, hogy a meglévő segítőinken túl néhányan még mellénk állnak.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában