verseny

2020.09.02. 13:40

Közösségi és kulturális élmény

A megyei könyvtár adott otthont az Országos Braille Olvasásversenynek.

A zsűri minden versenyző teljesítményét értékelte

Fotó: egyesület

– A Vakok és Gyengénlátók megyei egyesülete augusztus végén az akadálymentes Móricz Zsigmond-könyvtárban rendezte meg az Országos Braille Olvasásversenyt. A tizennyolc látássérült jelentkező Kováts Judit Hazátlanok című regényének egy részletét olvasta fel a közönségnek és a szakmai zsűrinek, melyben a könyv írója is helyet foglalt – mondta el lapunk érdeklődésére Nemes-Nagy Tünde, az egyesület megyei elnöke.

A megyeszékhely 2005 óta ad otthont a megmérettetésnek, mely kulturális és közösségi program is egyben, hiszen kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg irodalmi értékeiből, a megye kortárs szerzőinek írásaiból választott részlet kerül a versenyzők ujjai alá.

Kották, étlapok

– Az idén Kováts Judit író mellett Bieber Mária gyógypedagógus, dr. Csiky Nándor, a Nyíregyházi Egyetem oktatója és Kováts Dénes újságíró is a tagja volt az ítészek csapatának. A versenyzők többsége Budapestről érkezett, megyénket Severa Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója képviselte, aki a nyolcadik helyen végzett.

A versenynek több célja van: bemutatni a megyénkbe érkező látássérülteknek irodalmi értékeinket, a pontírás kultúrájának megőrzése, létjogosultságának erősítése, hiszen hasznos segítőtárs a tanulásban, a munkában és a művelődésben. A közéletben a Braille megjelenik a gyógyszeres dobozokon, az akadálymentesítés területén, de készülnek pontírással kották, étlapok, különféle kiadványok és mesekönyvek is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában