Nyíregyháza

2020.09.19. 07:00

Van utánpótlása a vadászok társadalmának

Van, aki a családi hagyományt folytatja, van, akit a vadászlélek érdekel.

Nácsa Gábor, Gazdag Fruzsina és Németh János

Fotó: Fazekas Gergely

Az élet minden területe úgy megy zökkenőmentesen, ha van utánpótlás, ha van, aki folytatja az elődök által megkezdett munkát. Így van ez a vadásztársadalomban is.

A Vadásztársaságok Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége immár több mint húsz éve foglalkozik megyénkben a leendő vadászok felkészítésével. Augusztus végén fejeződött be a vadászvizsgára felkészítő legutóbbi tanfolyam, szeptember 19-én pedig kezdődik az újabb képzés. A legutóbbi tanfolyam résztvevőit kérdeztük meg a tapasztalataikról.

Nácsa Gábor Tiszavasváriból, egy többgenerációs vadászcsaládból érkezett a tanfolyamra:

– Édesapám már több évtizede vadász, a testvérem pedig nemrég végezte el ezt a tanfolyamot ugyanitt. Rengeteg új és érdekes dolgot sikerült megtudnunk a tanfolyam során. Különféle elméleti és gyakorlati órákon vehettünk rész, amelyek szintén nagyon magas színvonalúak voltak. Az elméleti órákon preparátumokkal, illetve különböző eszközökkel – például távcsövekkel, kamerákkal és csapdákkal – is megismerkedhettünk közelebbről.

A gyakorlati órákon a sörétes és golyós lövészet elsajátítása mellett a fácán- és vadkacsanevelés fortélyait is megtekinthettük.

– Számomra mindez nagy élmény volt, és nagyon hasznos is, hiszen még jobban megerősített abban, hogy szeretnék vadász lenni.

– Édesapám, nagyapám, vagyis a családból szinte majdnem mindenki idejárt tanfolyamra. Mindenki vadász lett sikeresen, és én is szeretnék vadász lenni – mesélte a tokaji Gazdag Fruzsina. – Szép a helyszín, és remélem, belőlem is sikeres vadász lesz.

Sokkal többet kapott

Németh János római katolikus pap, akinek felmenői között semmilyen vadász sincs:

– Soha nem fogtam fegyvert a kezembe, de pici gyermekkoromtól kezdve él bennem a természet iránti szeretet. Felnőttként, papként nagyon sok vadásszal kerültem kapcsolatba. Ők újra és újra buzdítottak arra, hogy induljak el, végezzem el a vadásztanfolyamot. Én azt mondtam, csak akkor kezdem el, ha ennek a lélektanát megismerem. Sokkal többet kaptam a tanfolyamtól, mint ahogy én azt vártam volna. Nagyon hálásan, baráti szeretettel gondolok Plavecz Jánosra, aki közvetlenségével, személyes tanúságtételével meg tudta mutatni, hogy milyen az igazi vadászlélek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában