Nyíregyháza

2020.10.16. 17:30

A dobogó tetejére repült a postagalamb

Lakatos László közel fél évszázada foglalkozik postagalambokkal, a váci versenyen ragyogó eredményt ért el.

Teljesült a Lakatos testvérek régi vágya, a másik képen nyíregyházi postagalambok a váci versenyen

Fotó: Lakatos László archívuma

Madarat lehetett volna fogatni Lakatosékkal, amikor az eredményhirdetésnél „kézbesítették” nekik az örömteli hírt: az FCI Grand Prix 2020 győztesei lettek. Az egész nyíregyházi família boldog volt a váci verseny után, hiszen beteljesült a régi vágyuk. Megérte a családfőnek közel 50 évvel ezelőtt hozzálátnia a postagalambok tenyésztéséhez.

Tíz nemzet versenye

– Mi egymás között a postagalambászok Európa-bajnokságának szoktuk hívni a rangos versenyt. Ezúttal tíz ország képviseltette magát. A részt vevő román, cseh, szlovák, lengyel, svájci, német, osztrák, belga és ír postagalambokat minden érvényben lévő járványügyi és állatorvosi előírásnak megfelelően hozták be Magyarországra – említette Lakatos László a váci viadalt követően, ahol András és János testvérei is ott voltak. A laikusoknak nehéz elképzelni, hogy pontosan mi alapján derül ki, ki a legjobb.

Sok veszélyforrás

– A galamboknak minél hamarabb kellett teljesíteniük a 496 kilométeres távot. A begyűrűzött, bechipezett galambokat összegyűjtötték, elvitték a csehországi Kladrubyba, ott szabadon engedték őket, és amelyik a leghamarabb megérkezett, az nyert. A mi galambunk volt a leggyorsabb a rendkívül nehéz időjárási körülmények (10–13 fok volt, borult, esős időben kellett Vácra repülniük, miközben a galambok ideális versenyközege a 20–25 fokos, napos időjárás) között megrendezett versenyen, sőt az első hely mellett a negyediket is mi szereztük. Ez azért is nagy dolog a mi életünkben, mert én az 1970-es évektől foglalkozok a postagalambokkal. Olyan szenvedély ez, amiből nem lehet és nem is akarok „kigyógyulni”. Jelenleg megközelítőleg kétszáz postagalambom van. Meglehetősen költséges a fenntartásuk: etetni, itatni, tréningeztetni, versenyeztetni, gyógyszereztetni és oltani kell őket. Ezúton is szeretném megköszönni dr. Bánhidi László állatorvosnak a többéves segítőkész munkáját.

Az FCI Grand Prix 2020 emblémája

A postagalambok olykor eltévednek, korántsem garantálható, hogy eljutnak egyik pontból a másikba.

– Sajnos, előfordul, hogy a hosszú útról csak hetek múlva térnek haza. Veszélyforrásként ott vannak a ragadozó madarak is, amiknek gyakran áldozatul esnek, és ne feledkezzünk meg a villanyvezetékekről, mert ha nekirepülnek, komoly sérüléseket szenvednek, és elpusztulnak. A chipekkel nem lehet nyomon követni a galambokat, abba vannak belekódolva az egyedi azonosító számaik – árulta el Lakatos László, aki elektrikus munkakörben dolgozik, bátyjai pedig már nyugdíjasok. A családtagok is velük együtt szoktak izgulni a versenyek alkalmával. Elégedetten nyugtázták az első helyet, ami a korona egy hosszú pályafutáson. Lám, hogy repül az idő – és a postagalamb...

Ladányi Tóth Lajos


Lakatos Lászlóék legfontosabb eredményei

1981: 2. hely (10-es tagszövetség, 465 versenyzőből), 1992: 6. hely (10-es tagszövetség), 1993: 3. hely (22-es tagszövetség), 1994: 1. hely (22-es tagszövetség), 1995: 5. hely (22-es tagszövetség), 1996: 4. hely (22-es tagszövetség), 1997: 3. hely (22-es tagszövetség), 1998: 1. hely (22-es tagszövetség), 2008: 1. hely (22-es tagszövetség), 2009: 1. hely, rövidtáv (22-es tagszövetség), 2016: 2. hely (Royal Derby, nyíregyházi csoport), London: 13. hely, 9. zóna: 1. hely (1650,44 km), 2017: 2. hely (Royal Derby, nyíregyházi csoport), 2018: 1. hely (Royal Derby, nyíregyházi csoport, rövid-, közép-, hosszútávú és általános verseny), 2019: 1. hely (Royal Derby, nyíregyházi csoport, rövid-, közép-, hosszútávú és általános verseny), 4. hely (Royal Kelet, Miskolc, Nyíregyháza, Románia, Derby Liga általános verseny), 1. hely (Prága, 4. zóna, 1. csapat, 655 km), 2020: 1. hely (Royal Derby, nyíregyházi csoport, rövid-, közép-, hosszútávú és általános verseny).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában